Bosnien & Hercegovinas flagga.
Bosnien & Hercegovinas flagga. Foto: Wikimedia Commons

Bosnien & Hercegovinas public service på väg att kollapsa

2:04 min

Public servicebolaget BHRT är i allvarlig ekonomisk kris med skulder på nästan 60 miljoner till European Broadcasting Union, EBU.

European Broadcasting Union (EBU) vittnar nu om att situationen är totalt ohållbar för Bosnien Hercegovinas public servicebolag BHRT. Just nu har bolaget haft problem med att betala ut lön i flera månader och elbolag har hotat att stänga av eltillförseln på grund av obetalda fakturor.

Det är bilden som målas upp av EBU, vars styrelse nu skickar en skriftlig uppmaning till Bosnien och Hercegovinas parlament om att komma med en lösning. 

– De riskerar att förlora eltillförseln och de har inte kunnat betala ut löner på flera månader, säger Radka Betcheva som jobbar med de östeuropeiska medlemsländerna på EBU.

Krisen inom Bosnien Hercegovinas allmänna Radio- och TV-bolag BHRT har pågått länge och i juni förra året larmade tv-stationen att deras sändningar skulle tvingas upphöra inom några veckor, eftersom att det inte fanns några pengar. Och i dag nästan ett år senare har inte mycket hänt – förslag på ändringar i medielagen och nya licensmodeller har fastnat bland oeniga politiker.

BHRT har stora interna skulder, samt är skyldiga EBU 6 miljoner euro vilket motsvarar nästan 60 miljoner svenska kronor.

– Den här skulden måste betalas, den kan inte få fortsätta att växa. Läget kan inte bli sämre än vad det är just nu, säger Radka Betcheva.

EBU:s styrelse har nu framfört en stark uppmaning till Bosnien Hercegovinas parlament om att de omedelbart måste reformera medielagarna så att BHRT kan räddas. Och de understryker också att en fungerande public service kan vara viktig för landets pågående EU-ansökan.

Den 15 juni kommer EBU att samla politiker och ansvariga till ett möte i Sarajevo i BHRT:s högkvarter, för att visa på hur hela företaget tillsammans med byggnaden håller på att gå under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista