Regissören Ruben Östlund.
Guldpalmen hägrar för Ruben Östlund. Foto: YANN COATSALIOU/AFP
FILMFESTIVALEN I CANNES

Kritikernas åsikter går isär om "The Square"

2:21 min

Ruben Östlunds "The Square" har haft sin världspremiär i Cannes och utländska kritiker tycker till om det svenska Guldpalmshoppet.

"Årets Toni Erdmann", säger Egle Santolini från italienska La Stampa, och tänker alltså på förra årets stora kritikersuccé här i Cannes.

Brittiske frilansaren Christian Aust gillade att Östlunds film lyfte fram absurditeten både i det moderna samhället och i konstvärlden. Medan Marco Zucci från schweiziska tv:n tycker att Östlund kanske skulle ha rensat lite bland sina idéer när han gjorde filmen.

Tittar man på recensionerna i branschpressen här i Cannes är det liknande tongångar. Mycket beröm, men man noterar också att filmen kanske försöker täcka in lite väl mycket under sina dryga 2 timmar och 20 minuter.

Filmens huvudperson är en konsthallschef, och här finns en hel del pikar mot en konstvärld där pretentiösa floskler aldrig ifrågasätts. Men hela filmen genomsyras framför allt för mig av att Östlund liksom skruvat upp kvaliteten ett snäpp. Allt är lite mer genomarbetat, snyggare och mer avancerat än tidigare, samtidigt som han plockar upp en del trådar från de tidigare filmerna – "The Square" handlar om allt från den krisande skandinaviske mannen till hoten mot den konstnärliga friheten.

"The Square" är en film som sticker ut vilket kan vara viktigt om man ska ha en chans på Guldpalmen. Flera jag pratat med här i Cannes tar upp scener i filmen som de tycker om, bland annat en riktigt kul sexscen med Claes Bang och Elisabeth Moss.

Det rapporterar Roger Wilson och Björn Jansson från filmfestivalen i Cannes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista