Så kan våra tankar låta

5:21 min

Hur kan våra tankar låta? På ljudstudion Audiorama i Stockholm kunde allmänheten igår kväll få höra en musikalisk gestaltning av just det.

Projektet är resultatet av en idé som uppstod på det internetbaserade diskussionsforumet Artsci Nexus med bas i Leipzig, Tyskland, där konsten möter vetenskapen.

– Vår idé var att all biologisk data skulle kunna användas för att skapa musik, berättar den ryske hjärnforskaren Alexander Kagansky, en av dem som deltar i projektet.

Han och hans kolleger använde sig av mikrochips med odlade hjärnceller och som var kopplade till elektroder för att forskarna skulle kunna följa de elektroniska signalerna mellan cellerna och på så sätt lära sig mer om hur hjärnan fungerar. Sedan fick den tyska digitala musikern Anton Koch och den tyska violinisten och kompositören Mark Matthes mikrochips med en massa data som de översatte till musik och klanger via ett eget dataprogram.

– Utmaningen var att behålla det unika med informationen och att samtidigt tillföra musikaliska idéer till det hela, säger Matthes.

Resultatet har blivit en installation där två violinister och en kontrabasist improviserar ovanpå det digitaliserade materialet – men hur pass väl återspeglar då deras dynamiska klanginstallation hur våra tankar eller signaler i hjärnan kan låta översatta till ljud?

– Det går inte att undvika personliga val, säger Matthes.

Till att börja med behövde de sortera upp all information innan de översatte den i en dator och sedan ville de att musiken och klangerna skulle vara möjliga – ja, rentav njutbara – att lyssna på.

Projektet kallas "Den vältempererade hjärnan", vilket är en blinkning till Johann Sebastian Bachs välkända samling övningsstycken för ett piano som i sin tur är stämt på ett sådant sätt att styckena låter bra i alla tonarter – en så kallad vältempererad stämning.

Koch och Matthes har alltså skapat klanger ur ett mycket enklare system än det som våra hjärnceller verkar i normalt, och som behöver tillföras övertoner för att bli klangrikt.

Hjärnforskaren Alexander Kagansky tycker att resultatet har blivit vackert, men experimentet fortsätter och ljudliga tolkningar av våra signaler i hjärnan kan lära oss mer om hur hjärnan fungerar, tillägger han. Ja, i framtiden kanske till och med patienter kan dra nytta av att höra biologiskt inspirerad och genererad musik, säger Kagansky.

– Kanske skulle man till och med kunna använda det i politiska sammanhang, eftersom politiska diskussioner aktiverar olika delar av hjärnan, säger Artsci Nexus konstnärliga ledare och en av dess grundare Candace Goodrich och tillägger:

– Jamen, hur låter hjärnan hos en republikan? Eller en demokrat?

Goodrich tycker att diskussionsforumet Artsci Nexus spelar en viktig roll för att få konsten och vetenskapen att mötas. Det är alldeles för uppdelat idag – till och med naturvetenskapliga discipliner kan jobba helt utan kontakt med varandra – säger hon, men sådana här gemensamma projekt stärker enligt henne såväl konsten och vetenskapen som samhället i stort, inte minst när det gäller att utveckla läroprocesser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista