Skolbibliotek

Dyster statistik för biblioteken

Bibliotekschef: Mediekonsumtionsmönster ändras
1:02 min

Det lånas ut färre böcker på de svenska biblioteken. Sedan förra året har antalet utlån minskat med 3 procent.

Siffrorna kommer från en rapport från Kungliga biblioteket över 2016 års statistik. Minskningen gäller lån av fysiska böcker på de offentligt finansierade biblioteken. Även antalet biblioteksbesök, aktiva låntagare och bibliotekens bestånd minskar.

Vår reporter i Umeå begav sig till Mariehemsbiblioteket och träffade Ulrika Grahn som var där för att låna böcker.

 – Jag tycker att det är jättetråkigt. Det skulle vara så tråkigt om antalet bibliotek skulle vara tvungna att minska eller stänga ner av den anledningen. Jag tycker vi ska bevara våra bibliotek eftersom de är tillgängliga för alla. Det kostar ingenting. Och jag tycker om att ha böcker också, men de tar ju så mycket plats, så vill man läsa mycket är det ju jättebra att kunna låna dem. Ofta kollar jag på nätet, hittar någon bok och så beställer jag den. Att man till och med kan välja var man vill hämta boken är ju jättebra service.

Märker du om du själv lånar böcker mer sällan eller oftare än tidigare?

– Jag gör det nog mer sällan nu tror jag. Samtidigt så kan jag låna fler böcker nu när jag lånar.

Störst är minskningen av utlån i Västmanlands län, som minskat med 15 procent.

– Det hänger ihop med att människors konsumtionsmönster och mediekonsumtionsmönster ändras. Man använder mer digitala resurser och försörjer sig på andra sätt än att låna fysiska böcker och det tror jag är en stor del av förklaringen till att biblioteken inte lånar ut lika mycket fysiska material längre, säger Niklas Lindberg som är chef för Västerås Stadsbibliotek.

Den utvecklingen märks också i att utlånen av digitala e-böcker ökat med 25 procent. Men eftersom e-böcker endast utgör fem procent av utlånen, kompenserar det inte den totala minskningen.

Niklas Lindberg framhåller också betydelsen av enskilda lärare och pedagoger som förmedlar böcker till barn och unga, och att det märks när sådana nyckelpersoner byter jobb eller går i pension. På ett av Västerås bibliotek har man experimenterat med kortade öppettider till förmån för att jobba just uppsökande, riktat mot barn och unga. Det har lett till en ökad utlåning av barn- och ungdomslitteratur, och att det bibliotekets utlån inte har minskat.

– Och det där tror jag är något som vi behöver titta vidare på, hur vi kan jobba riktat för att stimulera barn och ungdomar till läsning. Det kommer också att betyda positiva saker för utlåningsstatistiken, det känner jag mig jag övertygad om, säger Niklas Lindberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".