Gal Gadot i "Wonder Woman".
Gal Gadot i "Wonder Woman". Foto: Fox
RECENSION – FILM

Wonder Woman i högklackat på leriga slagfält

Björn Jansson: Försöker tillfredsställa alla
2:29 min

En superhjälte som både kan slåss och är vacker, det var målet för regissören Patty Jenkins när långlivade serietidningshjälten Wonder Woman blev film.

Titel: "Wonder Woman"
Regissör: Patty Jenkins
Manusförfattare: Allan Heinberg och Zack Snyder 
Skådespelare: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright m fl
Genre: Action
Betyg: 2 av 5

Kulturredaktionens filmkritiker Björn Jansson har sett "Wonder Woman".

Känns det som ett äntligen?

– Ja, det är många som har sett fram emot en kvinnlig superhjälte bland alla de här serietidningsfilmerna som görs i rasande fart. Och här kanske man har lyckats tillfredsställa både de som tycker att en kvinnlig superhjälte är ett måste i filmens värld, och de som tycker att kvinnor ska vara mjuka och lättklädda.

– Jag hade mycket hellre sett en lite fränare kvinnlig hjälte med karaktär, någon som nitade omgivningen också med smarthet. Nu är det bara de vanliga slowmotionactionscenerna och det i en liten pansarbaddräkt på de leriga förstavärldskrigsfälten, där alla män krälar runt påpälsade.

Men det är ju en superhjältefilm, en serietidning som fått liv?

– Det stämmer, och "Wonder Woman" är en långlivad serietidningshjälte som funnits sedan tidigt 40-tal, så man kan nog säga att det är på tiden att också hon får en film.

– Vi möter den lättklädda amasonen Wonder Woman, först som barn och sedan när hon ger sig in i första världskriget tillsammans med en pilot som strandat på amasonernas isolerade ö. Hon tror att en ond gud ligger bakom människornas grymhet och ska förgöra den onde och rädda mänskligheten.

– Men det känns daterat. Regissören Patty Jenkins har sagt att "Som kvinna vill jag att Wonder Woman ska slåss och se fantastisk ut på samma gång. I mina ögon innebär det att hon ska ha riktigt långa ben". Som en kommentar till att hon har högklackat i filmen. Och jag vill ha mer än utseende och slagsmål också i en superhjältefilm. Det har ju gått 76 år sedan serien skapades.

Regissören Patty Jenkins har tidigare gjort den hyllade filmen "Monster" med Charlize Theron. Men hon håller inte riktigt måttet här, eller?

– "Monster" är den enda långfilmen hon gjort och den kom 2003. Nu är dessutom Zack Snyder med som manusförfattare och producent, producenterna har stor makt i Hollywood och han har en rad mindre lyckade actionfilmer i bagaget – "Batman vs Superman", "Man of Steel", "Suicide Squad" och "300". Det är ingen bra lista.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".