barn och sociala medier sdltad4a2f1-nh
Foto: Erik Nylander/TT

Viktigare med integritet än yttrandefrihet

"Yttrandefriheten är inte bokstavlig"
0:29 min

Drygt hälften av alla svenskar tycker att man får göra inskränkningar i yttrandefriheten när det gäller att skydda enskilda personer.

Nästan två av tre svenskar tycker att man får göra inskränkningar i yttrandefriheten i vissa fall. Till exempel för att skydda barn och ungas integritet, motverka rasism, förhindra kränkning och för att skydda den nationella säkerheten. Det framkommer i en ny forskarantologi som bygger på den nationella SOM-undersökningen från 2015.

Vi talar om hat och hot på internet.

Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet har tillsammans med Lennart Weibull, professor emeritus i massmedieforskning, skrivit kapitlet "Yttrandefrihet i dagens medialandskap". Hon är inte oroad av resultatet utan ser det hellre som ett uttryck för medmänsklighet.

– Jag tror att det beror på digitaliseringen av kommunikationssamhället och sociala medier som öppnat för yttranden som tidigare inte lika lätt kunde nå allmänheten. Som hat och hot på internet, säger Ulla Carlsson.

Enligt Ulla Carlsson så är det första gången man tagit in ett medborgarperspektiv på yttrandefrihet i undersökningar som den här. Och hon tror att det handlar mer om ett uttryck för moralisk hållning än om att medborgarna verkligen vill se en lagändring.

– Det finns yttranden där det måste finnas begränsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".