Barn- och ungdomsboksförfattaren Ulf Stark
1 av 2
Barn- och ungdomsboksförfattaren Ulf Stark. Foto: Malin Nilsson/Sveriges Radio
UR:s barnradio - En hemsk och härlig tid Barnradion i P4 Ulf Stark läser första delen (av tre) av sin bok "Ensam med min bror" om en sommar när han var liten. Foto: Mikael Lundström
2 av 2
UR:s barnradio - En hemsk och härlig tid Barnradion i P4 Ulf Stark läser första delen (av tre) av sin bok "Ensam med min bror" om en sommar när han var liten. Foto: Mikael Lundström

Ulf Stark är död

1:59 min

Författaren Ulf Stark har avlidit. Han räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare.

Lyssna också: Björn Jansson intervjuar Ulf Stark 2014

Ulf Stark debuterade med diktsamlingen "Ett hål till livet" 1963. Hans första barnbok var "Petter och den röda fågeln" (1975) och som barn- och ungdomsförfattare slog han igenom brett med "Dårfinkar & dönickar" 1984.

– Jag tycker väldigt mycket om barnperspektivet, att se världen från knähöjdsnivå och tvinga sig själv att komma ihåg sådant som lukter och synintryck. Hur ser man världen när man inte sett den en miljon gånger? sade Ulf Stark om varför han gillar att skriva för barn i en intervju i P4 Extra 2010.

Därefter har han skrivit ett stort antal böcker, bland annat den delvis självbiografiska "Min vän Percys magiska gymnastikskor" (1991) och "Kan du vissla Johanna?" (1992) som nominerades till Augustpriset.

I sina bilderböcker samarbetade han ofta med illustratörerna Anna Höglund och Mati Lepp.

Illustratören och författaren Sara Lundberg samarbetade med Ulf Stark vid ett par tillfällen, bland annat med "Yakup Tokstollen" som kom ut 2012.

– Han var en otroligt generös och väldigt rolig person. Det finns inte ord att beskriva hur hemskt det känns att han är borta, säger hon till Kulturnytt.

– Han var så otroligt produktiv och bred i sin produktion, från bilderböcker till kapitelböcker, med hög kvalitet på allt han gjorde. Många av hans böcker hör till klassikerna och kommer att överleva hur länge som helst. Dels är han en röst som når in till barnet men också en stor inspiration för oss som bär facklan vidare.

Även den belgiska ALMA-pristagaren Kitty Crowther minns Ulf Stark:

– Han var fantastiskt att jobba ihop med. Jag letar alltid efter musiken i en berättelse och Ulf Stark var duktig på just det, säger hon.

Ulf Starks böcker har översatts till över 30 språk och flera av dem har filmatiserats med manus av Stark själv – däribland "Kan du vissla Johanna?" som visas varje julafton – eller blivit tv-serier, bland dem "Dårfinkar & dönickar" som visades på tv 1989.

Han har också skrivit manus till flera barnfilmer och Guldbaggebelönades för manuset till "Tsatsiki, morsan och polisen" som hade biopremiär 1999. År 2010 skrev han Sveriges Radios julkalender "De vilda helgonen".

Hör Ulf Stark läsa sin radionovell "Farmorsjulen" under artikeln

Ulf Starks sista bok blev "Åskan" som gavs ut tidigare i år.

– Jag berikar hela tiden min barndom med nya äventyr, sade han i en intervju i Barnkulturradion 2001.

Vid sidan av författarskapet arbetade Ulf Stark bland annat på Expressens kultursida och satt i Svenska barnboksakademien 1989-1998.

Han avled efter en kortare tids sjukdom, meddelar hans familj Dagens Nyheter.

– Han höll på med nya projekt och hade precis skrivit färdigt en bok, säger hans fru Janina Orlov till tidningen.

Ulf Stark blev 72 år gammal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista