Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Monument av Åsa Jungnelius och Liselotte Henriksen.
1 av 2
Monument av Åsa Jungnelius. Liselotte Henriksen. Foto: Åsa Jungnelius och Erika Norberg/Sveriges Radio
Skylt visar vägen till Kulturen.
2 av 2
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Emmaboda årets konstkommun i Kalmar län

Lyssna: Liselotte Henriksen, konstnär i Årets Konstkommun!
7:18 min

Årets konstkommun i Kalmar län är Emmaboda, som dessutom ligger på elfte plats i landet. Det är KRO, Konstnärernas riksorganisation, som står bakom listan.

KRO har undersökt hur landets kommuner arbetar med konst- och kulturpolitiken. Det har bland annat ställts frågor om utbudet och förutsättningarna för den som arbetar som konstnär.

Resultatet visar att skillnaderna är stora beroende på var man bor.

I Kalmar län satsar till exempel Emmaboda kommun mer än tre gånger så mycket pengar på kultur per invånare jämfört med Högsby, enligt undersökningen.

Bara Emmaboda som tillämpar "kollektivavtal"

KRO:s enkät visar också att det är stor skillnad på huruvida kommunerna kan garantera konstnärerna deras konstnärliga frihet och huruvida de tillämpar MU-avtalet, som är det närmaste konstnärerna kommit ett kollektivavtal. I Kalmar län är det bara Emmaboda som har svarat ja på frågan om MU-avtalet tillämpas.

Liselotte Henriksen har bott och verkat i Emmaboda kommun sedan 1980. Och hon har lång erfarenhet av samarbetet med olika kommunala tjänstemän som har tagit kulturen och konsten på mer allvar än andra brukar göra.

-  Emmaboda var väldigt tidigt på det här med enprocents-regeln till exempel, säger Liselotte Henriksen.

I Emmaboda har kommunfullmäktige fattat beslut om att alla kommunala bolag ska omfattas av enprocent-regeln och kommunen lägger varje år särskilda pengar på att köpa in nya konstverk som smyckar offentliga platser och lokaler. I grunden handlar det om 50 000 kronor per år men under ett år fördubblades den summan.

Dessutom har kommunens före detta tekniska chef, Erling Karlsson, betytt mycket för möjligheterna för konstnärer som Liselotte Henriksen. Han arbetade mycket med att ge alla byggprojekt en särskild profil i färgsättning och utsmyckningar. En annan konstnär som bor i kommunen som också har fått sådana uppdrag är glaskonstnären Åsa Jungnelius.

 - Det är så himla viktigt och jag önskar att fler inser att man får en profil på det sättet, det kan ju vara en bardisk eller en lampa. Någonting som är gjort speciellt för bygget eller renoveringen, säger Liselotte Henriksen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".