Kinas Nationalmuseum i Peking.
Kinas Nationalmuseum i Peking. Foto: By Daniel Case (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via

Kinas Nationalmuseum har flest besökare i världen

Det är världens mest besökta museum
1:07 min

Konstmuseet Louvren i Paris brukar leda ligan över mest besökare i världen men nu har Louvren fått se sig omsprungen av en kinesisk konkurrent.

Kinesiska Nationalmuseet i Peking ligger vid sidan av Himmelska fridens torg och skildrar hela Kinas historia från de allra första fynden från de första människorna i Kina till världens tyngsta antika bronsföremål fram till modern tid. Med sina drygt sju och en halv miljon besökare om året gick museet om Louvren visar siffror från TEA, Themed Entertainment Association.

Det plötsliga publiktappet för Louvren handlar om skyfallen förra sommaren med översvämningar som tvingade flera museer i bland annat Paris att stänga. Även politiska och ekonomiska  kan ha spelat in – museirapporten beskriver hur många museum fortfarande försöker hämta sig efter åren då världsekonomin skakade.

Men det är också i Asien som museibesöken ökar mest – i Kina byggs hundratals nya museer på regeringens uppdrag. Medan ökningen legat på 2-3% totalt de senaste åren så har Asien haft 9%-ig ökning.

Och medan etablerade museer undersöker hur de kan möta nya generationer av besökare med ny teknik så kämpar de här nya museerna med att få tillgång till permanenta samlingar, men kanske är hemligheten till Kinas Nationalmuseums framgång enkel, nämligen det som diskuterats mycket i Sverige: fri entré.

De mest besökta museerna i världen 2016 (besökssiffror i parantes):

1 Kinesiska Nationalmuseet, Peking, Kina (7 550 00)

2 National Air and Space Museum, Washington, USA (7 500 000)

3 Louvren Paris, Frankrike (7 400 000)

4 National museum of Natural History, Washington, USA (7 100 000)

5 The Metropolitan Museum of Art, New York, USA (6 700 000)

6 British Museum, London, England (6 420 000)

7 Shanghain Science & Technology Museum, Shanghai, Kina ( 6 316 000)

8 National Gallery, London, Englan (6 263 000)

9 Vatikanmuseet, Vatikanen (6 067 000)

10 Tate Modern, London, England (5 839 000)

Källa: Themed Entertainment Association/Aecom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".