Man med hörlurar. Junge, Heiko/TT
Foto: Junge, Heiko/TT

Ny ljudboksteknik kan förbättra läsförståelse

Forskare: Bra om ny teknik kan minska skillnaden
4:11 min

Tidigare i veckan rapporterade Kulturnytt om det tekniksprång som ljudboken är på väg att ta, med bland annat röststyrning. Bra för att öka läsförståelsen, menar Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Röststyrning innebär att man skulle kunna backa i uppläsningen om man tappat koncentrationen, eller vill be ljudboken förklara svåra ord eller sammanhang man missat eller glömt. En teknik som kan finnas inom ett par år, menar ansvariga på ljudboksföretaget Storytel.

– Jag skulle önska mig en bättre teknik för ljudböcker, säger Peter Gärdenfors.

– Att du kunde säga till den "backa tio sekunder". Eller om det kommer ett svårt ord så säger du "vad betyder eklektisk?". Eller kanske ännu mer avancerat: "vilken tid utspelar sig den här historien?" eller "hur är Anna och Kristian relaterade till varandra i berättelsen?". Man skulle kunna lägga på teknik som svarar på en del frågor i texten.

Man skulle kunna lägga på teknik som svarar på en del frågor i texten.

Forskning pekar på att den tryckta boken har ett försprång när det gäller läsförståelse, så det är bra om ny teknik kan minska skillnaden, menar Peter Gärdenfors.

– I en bok kan du stanna och tänka efter och fundera över situationen. Det går att göra i viss mån i ljudboken, men det är besvärligare.

– Jag sitter i bilen rätt ofta och lyssnar på ljudböcker och så händer något i trafiken så att jag inte kan koncentrera mig på boken. Men jag stannar sällan ljudboken och spelar tillbaka, utan jag fortsätter. Och då har jag tappat en bit av det hela.

Den röststyrning av ljudboken som Peter Gärdenfors vill se är fullt genomförbar och till och med på gång.

– Inom några år skulle jag säga att vi garanterat har sådan här teknik på plats, sade Mikael Holmqvist, som är teknisk projektledare på Storytel, i Kulturnytt tidigare i veckan.

Inom några år skulle jag säga att vi garanterat har sådan här teknik på plats.

I ett läge när läsförståelsen enligt internationella undersökningar dalar bland skolelever och vuxna i Sverige kan möjligen den ökade försäljningen av ljudböcker upplevas som ett orosmoln. Förra året mer än fördubblades ljudboksförsäljningen, enligt Svenska Bokhandlarföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Men synar man statistiken närmare så är det inte antalet ljudboksläsare som ökar dramatiskt, utan antalet böcker de lyssnar på. Göteborgs universitets senaste Mediebarometer visar att 7 procent av svenskarna mellan nio och 79 år lyssnar på ljudböcker en vanlig vecka och den lilla ökning som syns från tidigare år ligger inom felmarginalen.

Enligt samma barometer är det sju gånger så många, som läser ur tryckta böcker en vanlig vecka, alltså runt halva befolkningen. Och inte heller där syns några större förändringar från tidigare år. En svagt vikande lästrend märks bara bland dem som är under 24 år.

Så om man söker hot mot läsförståelsen är det knappast ljudboken, utan snarare dataspel och smarta telefoner, menar Peter Gärdenfors, som betonar vikten av lästräning i unga år. Har man väl övat upp läsförmågan spelar det inte så stor roll om man lyssnar på ljudböcker eller läser själv.

Han betonar att ljudboken också har ett plus, som kan öka förståelsen.

– Den stora skillnaden är att du hör uppläsarens röst, han eller hon kan lägga till emotionella kvaliteter. Och därmed kan du få en mycket rikare upplevelse, säger Peter Gärdenfors.

Det har förstås betydelse vem som läser och hur, och vilka preferenser lyssnaren har. Men om allt stämmer hävdar de danska forskarna Iben Have och Birgitte Stougaard Pedersen att ljudboken kan bjuda på en djupare läsupplevelse än den tryckta boken, eftersom läsaren utsätts för flera slags stimuli samtidigt.

Och Peter Gärdenfors pekar på att ljudboken också ökar möjligheten till läsupplevelser.

– Man kommer att läsa mer böcker, eftersom du kan använda ljudboken i en massa situationer när du inte kan läsa: när du står och diskar eller kör bil eller sitter i tunnelbanan. Det gör att du hinner läsa mer böcker, vi får i oss mycket mer berättelser på sättet.

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".