Ur "Pinocchio".
Ur "Pinocchio". Foto: Disney Studios/Gustaf Tenggren

Svenske Disneytecknaren Gustaf Tenggren hyllas postumt

Illustratören Lars Emanuelsson om Gustaf Tenggrens gärning
6:04 min

På torsdag kommer den svenske illustratören och animatören Gustaf Tenggren att postumt väljas in i The Society of Illustrators' Hall of Fame i New York.

Många av Disneyfigurerna vi känner, som Bambi och Pinocchio, fick sina drag av den svenske illustratören och animatören Gustaf Tenggren som började på Disney 1936.

Gustaf Tenggren växte upp i Magra i Västergötland i en familj som arbetade som dekorationsmålare och fick tidigt lära sig yrket, bland annat genom sin farfar. Redan som barn fick han springa ärenden och blev så småningom lärling. Han gick på Slöjdföreningens skola, som idag heter HDK, Högskolan för konst och design i Göteborg och därefter Konstskolan Valand.

I Sverige tog han över efter John Bauer att illustrera "Bland tomtar och troll".

1918 emigrerade han till USA och blev anställd som tidningstecknare i New York, bland annat för "Life" och plockades sedan upp av Walt Disney för att göra klart filmen om "Snövit och de sju dvärgarna" i Los Angeles.

Så här berättar Nordiska akvarellmuseets chef Bera Nordal om Gustaf Tenggren inför förra årets utställning av Disneys akvareller från olika filmer:

– Det som är väldigt tydligt med Tenggren är att Tenggren har ett otroligt inflytande på Disney och har haft så fram till idag. Och jag vet att många av de unga, som nu gör filmer där, går i arkiven och tittar på Tenggren och det på grund av hans otroligt starka känsla för helhetsbilden.

Hon ser en illustratör som kunde skapa en hel stil med både själva figurerna och bakgrunden.

Han är så självständig och personlig.

Hör hela inslaget under artikeln

Illustratören Lars Emanuelsson har skrivit en biografi om Gustaf Tenggren.

– Tenggren var en förvaltare av en designtradition där en av de främsta företrädarna var Edmund Dulac, en rörelse vi kallar "the golden age of illustration".

– På sätt och vis var han som en kunnig studiomusiker, som kunde spela olika stilar. Han kunde teckna alla olika människotyper med en väldig uttrycksfullhet. Därför kan det vara lite svårt att få syn på vad Tenggrens stil egentligen är, men den framkommer om man studerar hans verk.

Hör hela samtalet med Lars Emanuelsson ovan artikeln

Society of illustrators i New York har sedan 1958 lyft fram betydande illustratörer och tecknare i The Society of illustrator's Hall of Fame och i år var det dags för Gustaf Tenggren, som aldrig återvände till Sverige. Han dog i USA 1970.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".