Conny (Tage Hervén) får panik och drar ifrån sin flickväns förlossning i Amanda Kernells film "I will always love you Kingen".
Conny (Tage Hervén) får panik och drar ifrån sin flickväns förlossning i Amanda Kernells film "I will always love you Kingen". Foto: SVT

Från snöig småstad till framtidsboende i Moving Sweden

Jenny Teleman om Moving Sweden
5:04 min

I Svenska filminstitutets projekt Moving Sweden uppmärksammas mindre etablerade filmskapare, som skapat långa kortfilmer på mellan 30 och 60 minuter. I sommar visas de åtta filmerna på SVT med premiär ikväll med Amanda Kernells "I will always love you Kingen". Jenny Teleman har sett ett par av filmerna.

"I will always love you Kingen", Amanda Kernell

– Ett omskakande dramatiskt hypervardagligt läge får röst. I "Sameblod"-regissörens film grips en ung man av skräck inför den förlossning som ska ske, drar och sviker. En film för de tusentals väldigt unga svenska par som nu ska vända kepsen åt rätt håll, montera ihop Ikeasoffan och bli vuxna med ansvar för barn. Men vad finns för möjligheter i en svensk snöig småstad, att berätta hur rädd en kille är? Små.

"Den störste", Fijona Jonuzi

– Ingen av kvinna född kan låta bli att roas lite när fiktive Thommy Berggren tillsammans med fiktive Mikael Persbrandt ska försöka göra monolog om Mickes liv. Filmen har ett enda syfte, att försöka fånga det flyende begreppet "kulturmannens" kroppsspråk, världsbild och stil. Och den lyckas, genom att akta sig noga för att överdriva överdriften.

"2060", Henrik Hellström

– Marie Göranzon spelar rik änka i ett SF-drama som leker med tanken på ett sjabbigt äldreboende i framtiden med mycket droger, tatueringar och känslor, en lite överstyrd och överspelad film men fylld av fantasi, teatralitet och lust att skapa nytt.

"Hold me down", Niclas Gillis

– En hybrid av dokumentär och spelfilm om de allra fattigaste flickorna i The Bronx som bara hittar striptease och halvprostitution som sätt att försörja sig och berättar om utmattningen och sorgen hos de som bara har kroppen att sälja. Ett dygn med en nittonårig tjej och hennes stenhårda arbete för att köpa ett paket finblöjor till sin dotter blir en liten glashård tragedi, grå, ung och hård, den lämnar en inte i första taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".