Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SOMMARTIPSET I KULTURNYTT

Ett ovanligt öga för konst

Karsten Thurfjell: Det är bara att svänga av E4:an
1:36 min
Ormbunkar av Lena Cronqvist (detalj) Foto: Karsten Thurfjell/SR
Ormbunkar av Lena Cronqvist (detalj). Foto: Karsten Thurfjell/Sveriges Radio

I dagens sommartips har Karsten Thurfjell botaniserat bland Carl Johan Bolanders samlade konstverk i Norrköping.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Nu grönskar det minsann! Med en intensitet som når ner under de stora träden i skogen, ner till undervegetationen, till ormbunkarna som flödar nere vid stammarna. Precis som på Lena Cronqvists målning "Ormbunkar" från 1974, en ymnig skogsstudie, helt ny för mig och lika grön som Jan Håfströms "Tropikerna". Båda såg jag på Norrköpings konstmuseum i utställningen "Gåvan – Carl Johan Bolanders öga för konst".

Carl Johan Bolander drev Galleri Belle i Västerås, en nog så viktig lokal för landets konstliv under 20 år, 1967 till 1987, då han stängde, men ändå behöll den täta kontakten med sina konstnärer och fortsatte att köpa ett och annat till sin egen samling. 2014 donerade han stora delar av den till Norrköpings konstmuseum, och när han lämnade jordelivet förra året anlände 180 konstverk av 55 högoktaniga svenska konstnärer från 1900-talets senare decennier.

Museet har redan en av landets starkaste samlingar av modern konst, och nu kan man pricka av ytterligare några sentida ikoner.

"Jaså, var det Carl Johan Bolander som ägde den där", tänker jag flera gånger. När jag ser Ola Billgrens fotorealistiska interiör på en sovande kvinna i motljus bland skrynkliga täcken, Peter Tillbergs "Jonas och teven", den märkliga Thea Ekströms akvareller, en bra match till den legendariske Sten Eklunds miniatyr "En hjältes död".

Och så där håller det på i Norrköping. Det är bara att svänga av E4:an för att hitta skatten. Pågår hela sommaren.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".