Värdefulla konstverk och böcker vattenskadade i Paris

1:09 min

Paris museer och kulturinstitutioner ser just nu över skadorna efter förra veckans kraftiga regn och översvämningar. Flera konstverk på Louvren och ett antal medeltida manuskript på franska nationalbiblioteket måste nu restaureras.

– Det viktiga i sådana här fall är att böckerna kommer i frys så snabbt som möjligt, för då avstannar man alla processer, säger Idha Holmlund som är konservator på Universitetsbiblioteket i Lund.

På Louvren vattenskadades bland annat ett konstverk av den franske rokokomålaren Jean François de Troy och två av målningarna i 1600-talskonstnären Nicolas Poussins "De fyra årstiderna"-serie i översvämningarna. De påverkade museivåningarna hålls stängda medan de skadade konstverken restaureras.

Och på franska nationalbiblioteket droppade vatten från taket i avdelningen med medeltida manuskript. 143 böcker blev blöta och 14 måste restaureras, säger bibliotekschefen Sylviane Tarsot till Le Monde.

Konservatorn Idha Holmlund som har liknande erfarenheter sedan ett sprinklersystem vattenskadade drygt 1000 böcker på Universitetsbiblioteket i Lund 2014 menar att gamla böcker är tåligare än vad man kanske tror.

– Framför allt när det gäller äldre böcker med äldre papper med god kvalitet så brukar det absolut kunna gå bra. Det som kan vara känsligt är skinn som lätt kan bli för torrt, säger hon om restaureringsprocessen.