Demonstranter visade sitt stöd för de åtalade Cumhuriyet-journalister i Istanbul.
Demonstranter visade sitt stöd för de åtalade Cumhuriyet-journalisterna i Istanbul. Foto: Ozan Kose/AP/TT

Stort stöd för åtalade journalister i Turkiet

"Som att pressfriheten sitter i rättssalen"
2:04 min

Idag inleddes rättegången mot de sjutton medarbetare kopplade till den oppositionella turkiska tidningen Cumhuriyet som står anklagade för att ha stöttat terroristorganisationer. Rättegången möttes av omfattande demonstrationer och har fördömts av flera journalistorganisationer, som menar att det handlar om falska anklagelser.

Ett uppbåd demonstranter, såväl privatpersoner och familjemedlemmar som representanter från fackföreningar och journalistorganisationer, samlades i morse utanför Caglayan-domstolen i centrala Istanbul för att protestera mot rättegången, vars första dag sammanfaller med pressfrihetens dag i Turkiet.

Mogens B Bjerregård är ordförande för Europeiska journalistfederationen, som har fördömt åtalet. Han var på plats inne i rättssalen och tror att uppmärksamheten med de anklagade Cumhuriyet-journalisterna har stor betydelse.

– Utanför domstolen var det mer än 1000 människor, men också där inne var det ett jubel och en solidaritet riktad mot de anklagade som jag sällan har sett maken till. Den solidariteten har stor betydelse, säger han.

De åtalade som hittills försvarat sig nekar till anklagelserna och försvarar pressfriheten.

– De första av de anklagade som försvarade sig sade bland annat att det inte kan vara rätt att journalistisk nyfikenhet är kriminellt, säger Mogens B Bjerregård.

Sedan den misslyckade kuppen för ett år sedan har en mängd turkiska medier stängts ner och över 150 journalister fängslats, vilket gör Turkiet till det land med flest fängslade journalister i världen.

Siffran avvisas dock av landets president Recep Tayyip Erdogan som i en intervju med BBC tidigare i sommar hävdade att endast två journalister sitter fängslade i Turkiet idag. Resten är terrorister eller brottslingar, menar han.

Enligt Mogens B Bjerregård vittnar journalisterna i Turkiet om en situation som blir värre för varje dag. Därför har domen, där de åtalade journalisterna riskerar upp till 43 års fängelse, stor betydelse för framtiden.

– Det är som att det är pressfriheten som sitter i rättssalen. De är väldigt nervösa över vad som nu kommer att hända.

Enligt tidningen Journalisten kommer rättegången mot Cumhuriyet att fortsätta till och med torsdag eftermiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".