Svensk dokumentär blir amerikansk spelfilm

3:33 min

Den svenska succédokumentären "I called him Morgan" har hyllats internationellt av både publik och kritiker. Nu ska dokumentären bli spelfilm.

Filmen handlar om jazzartisten Lee Morgan och om hur han mördades av sin hustru Helen 1972. Bakom filmen står den svenska regissören Kasper Collin.

– Det är ju bara roligt tycker jag. Jag har ju länge kämpat själv med den här filmen och det har ju varit en otroligt spännande resa. Så jag ser bara positivt på att Lee Morgan och den här fantastiska musiken får mer uppmärksamhet, säger Kasper Collin.

Dokumentären hade premiär på filmfestivalen i Venedig förra året, där den möttes av stående ovationer. Efter det har filmen visats på filmfestivalerna i Telluride, Toronto och New York. Kasper Collin kommer däremot inte att regissera den kommande spelfilmen, men kommer att delta som producent i filmen.

– Det är lite oklart ännu hur mycket jag vill vara delaktig. Om jag känner att jag är färdig med det här eller inte. Men vi bidrar ju från min sida med en oerhörd erfarenhet och kunskap i det här ämnet, säger han.

Förutom spelfilmen så jobbar Collin nu på att göra en spelfilm av sin tidigare dokumentär "My Name is Albert Ayler". Han jobbar också på att försöka få "I called him Morgan" att bli oscarsnominerad.

– De jag jobbar med i USA är samma gäng som jobbade med "Searching for sugarman". Så det är väldigt spännande, säger Kasper Collin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista