Natur & Kultur får ännu en chef från TV

Bokbranschen är stadd i förvandling - det är inte det att läsandet minskar - tvärtom faktiskt - men det ser annorlunda ut i en allt mer digital världen. Det här är inte direkt nån nyhet. Men när förlaget Natur & Kultur den 16/8 tillkännagav att de har rekryterat en ny chef - och att hon kommer från TV- och innan dess reklamvärlden - då kan man fundera på om nåt ändå håller på att hända...

Bokförlaget Natur & Kultur är en stiftelse - något som särskiljer dem i den svenska förlagsvärlden, de har stadgar som ställer krav som ”att bedriva förlagsverksamhet för att främja näringsliv, kultur och allmänbildning ’motverka totalitära idéer och statsskick samt främja ekonomisk och politisk frihet’.” 

De förlägger författare som Lars Gustafsson, Anita Goldman och Jaques Werup. Gediget - snarare än piggt och poppigt. Är det detta som ska förändras? Kulturnytt ringde upp Lasse Winkler, chefredaktör på tidningen Svensk Bokhandel och frågade vad han tror Natur & Kultur kan vinna på att Margareta Zachrisson, som närmast kommer från TV4+, nu blir chef under relativt nytillträdda VD:n Eva Swartz.

Lasse Winkler påpekar också att valet av Margareta Zachrisson och det faktum att hon kommer från tevevärlden inte ska ses som en trend utan som ett resultat av att Eva Swartz själv rekryterats från TV. Zachrisson är en välrennomerad chef med flera omstruktureringsarbeten i bagaget och när Kulturnytt ringer upp Eva Swartz för att fråga om hon tänker låta det långsamma bokförlaget närma sig det snabbare tvmediet slår hon i från sig:

Eva Swartz, vd på Natur & Kultur. Margareta Zachrisson börjar jobba på förlaget den 1 november. Sen är det bara att hålla ögonen öppna och se om Natur & Kultur också blir ett förlag som syns och hörs mer.

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista