Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här, med utsikt över Utøya, vill grannar skapa en minnesplats som de menar inte skulle störa någon. Men staten vill inte utreda detta som ett alternativ.
1 av 3
Här, med utsikt över Utøya, vill grannar skapa en minnesplats som de menar inte skulle störa någon. Men staten vill inte utreda detta som ett alternativ. Foto: Jens Möller/SR
Maria Holtane-Berge är en av de som slåss mot planen på en minnesplats på Utøyakajen.
2 av 3
Maria Holtane-Berge är en av de som slåss mot planen på en minnesplats på Utøyakajen. Foto: Jens Möller/SR
Mani Hussaini, AUF:s ordförande, anser att det är dags att nu dra streck i debatten om minnesplats efter Utøyaterrorn.
3 av 3
Mani Hussaini, AUF:s ordförande, anser att det är dags att nu dra streck i debatten om minnesplats efter Utøyaterrorn. Foto: Jens Möller/SR

Långdragen debatt om minnesplats efter Utøya

Grannar överväger ännu en rättsprocess
3:10 min

I Norge fortsätter striden om en nationell minnesplats efter terrorn på Utøya 2011. Fast ordföranden för socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF, Mani Hussaini, tycker att projektet redan har ältats väl länge.

– Nu, sex år efteråt, är det på tiden att bli färdig med den här processen. De anhöriga, de överlevande och det norska samhället förtjänar att få minnesmärket på plats, säger Mani Hussaini.

Från Utøyakajen kan man ta färjan över till den terrordrabbade ön ute i Tyrifjorden. Alldeles intill vill nu regeringen skapa en minnesplats, detta efter att man i juni slutligen skrotade den kritiserade planen på att låta svenske Jonas Dahlberg bygga sitt uppmärksammade konstverk "Memory Wound" några hundra meter härifrån.

Grannar stämde staten inför domstol för att stoppa Memory Wound, och mycket tyder på att det kan bli något liknande om regeringen går vidare med planen att skapa minnesplatsen här vid kajen.

– Det är grannar som redan har förvarnat att de kommer gå vidare med en rättsprocess, säger Maria Holtane-Berge, ordförande för lokalföreningen Utstranda Vel.

– Folk har sagt att detta, för dem, är skillnaden på liv och död, om de klarar att bo här. Det är väldigt starka ord, men man bör på något sätt också förstå att det kan vara så. För det här är människor som det tär så starkt på.

Många som bor nära Utøya är psykiskt märkta av att ha slitit för att rädda liv den 22 juli 2011. De vill inte tvingas se ett monument efter terrorn varje dag, inte heller vill de att ett minnesmärke drar till sig horder av frågvisa turister.

– Det är ju alla frågorna eftersom folk inte har förståelse för hur svårt det är att tvingas ta upp det hela tiden.

Maria Holtane-Berge med flera har föreslagit en minnesplats några hundra meter upp i den branta skogsbacken. Där är magnifik utsikt över Utøya, och grannar kan slippa att dagligen påverkas av minnesmärket. Fast det förslaget har staten inte velat utreda. Nu väntar i stället en formell tillståndsprocess i Hole kommun kring en nationell minnesplats på kajen.

Med Jonas Dahlbergs konstverk i papperskorgen har rent konstnärliga tankar tonats ner när det gäller minnesplatsen efter Utøyaterrorn. Nu pratar ansvarig minister om ett minnesmärke med "lågmält" uttryck. Men Mani Hussaini från AUF ser konsten som viktig för att minnesmärket ska få folk att även reflektera över det fasansfulla som hände.

– Det är viktigt för mig att även konsten kommer med i det som ska vara på Utøyakajen.

Inte bara en sten med några namn eller så?

– Nej! Det är det enkla, men också det som kanske gör att det blir glömt och bortgömt. Jag anser att man ska hämta inspiration från olika minnesmärken och se till att folk får en möjlighet både till att minnas och hedra, men också reflektera.

– På det sättet kan vi fortsätta att komma ihåg, aldrig glömma. Därigenom kan vi se till att vårt land aldrig blir utsatt för något sådant igen, säger Mani Hussaini.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".