Cindy Sherman la upp sin första bild på Instagram redan i höstas, men det är först nyligen hon öppnat upp kontot för allmänheten. Foto: Jessica Gow/TT
Fotokonstnären Cindy Sherman la upp sin första bild på Instagram redan i höstas, men det är först nyligen hon gjort kontot offentligt. Foto: Jessica Gow/TT

Cindy Sherman har ett Instagramkonto och det är fullt av selfies

"Har Sherman bara kul eller ser hon sina selfies som konst?"
1:36 min

Cindy Sherman är en av världens största fotokonstnärer och är känd för att använda sig själv som motiv. Förra veckan öppnade hon upp sitt Instagramkonto för allmänheten och nu har hennes selfies blivit ett hett samtalsämne.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

För att vara en fotokonstnär som använder sig av sig själv som modell och som är intresserad av kvinnlig identitet kan det tyckas märkligt att Cindy Sherman inte hittat till Instagram tidigare. Instagram är nämligen ett av de sociala medier där selfien är som störst.

Det är klart - bilderna som amerikanska Cindy Sherman slog igenom med för snart fyrtio år sedan, utklädd till olika stereotypa kvinnobilder, är inga självporträtt. Snarare använder hon sig av det egna ansiktet som duk i syfte att berätta om någonting annat.

Det går förstås att diskutera hur många selfies på Instagram som verkligen är tänkta att porträttera den man egentligen är, snarare än personen vi vill berätta om för andra. Men selfies som konstform är långtifrån något nytt.

Cindy Shermans Instagramkonto innehåller en hel del vanliga bilder, sådana man ser hos de flesta. Mat, vänner, familj, husdjur och solnedgångar. Men bland bilderna från den senaste tiden dominerar som sagt hennes selfies.

Selfiesarna är av allt att döma tagna med mobilkameran och retuscherade med vanliga mobilappar. Precis som förut glider hon in och ut ur olika roller och identiteter. Ofta korrigerar hon ansiktet så att det får ett förvridet, trollaktigt utseende, och den läskiga men samtidigt roliga looken förstärks av de glammiga, glittriga och lite plastiga filter vi är vana att se på mobilen.

Frågan är om Cindy Sherman bara har kul eller om hon ser sina selfies som konst och Instagram som sitt nya galleri? Att hon nyligen öppnat upp kontot för allmänheten betyder ju i alla fall att hon vill ha en publik, även här.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".