Hackare kräver lösensumma av HBO

Den grupp hackare som har läckt stulet material från HBO kräver nu en stor lösensumma från tv-bolaget. Detta för att inte för att inte läcka ännu mer.

 De hackare som i början av augusti lät meddela att de hade kommit över upphovsrättsskyddat material som tillhör HBO, kräver nu en lösensumma.  I ett fem minuter långt videoklipp riktar en "Mister Smith" ett ultimatum till HBO:s vd Richard Plepler om att bolaget måste betala inom tre dagar. Annars hotar hackergruppen med att läcka hela opublicerade säsonger av HBO-serier, interna mejl och annan känslig företagsinformation. Som lösen kräver hackarna "sex månaders lön" i bitcoin och hävdar att de vanligtvis får in mellan 12 och 15 miljoner dollar om året genom sina utpressningar. 

I söndags gick gruppen ut och sa sig ha kommit över 1,5 terabyte data i samband med hackerattacken av HBO:s datasystem. I läckan ska det även ha funnits flera manusutkast till kommande avsnitt av tv-serien "Game of thrones", bland annat manuset till nästa avsnitt. Dessutom ska en skärmdump som ser ut att föreställa kontaktuppgifter till seriens skådespelare fanns med. 

Även det säkerhetsföretag som har granskat läckan på uppdrag av HBO har uppgett till Google att det rör sig om stora mängder upphovsrättsskyddat material. På uppmaning av HBO:s har Google börjat stoppa länkar till det läckta materialet.

Till skillnad mot vad som tidigare har sagts tycks dock attacken mot HBO trots allt vara relativt begränsad. Åtminstone jämfört med attacken mot Sony 2014 då hackare med möjliga kopplingar till Nordkorea publicerade pinsamma mejl och privat information om nästan 50 000 anställda. 


HBO uppger att de fortsätter att utreda attacken tillsammans med polisen och säkerhetsexperter.

Kulturnytt/TT
kulturnytt@sverigesradio.se