RECENSION - FILM

"The Trip to Spain" – matresa med många röster och gester

2:38 min

Dags igen för Steve Coogan och Rob Brydon att imitera sig fram på en krogresa, regisserade av Michael Winterbottom i The trip to Spain.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The trip to Spain 
Regissör: Michael Winterbottom
Skådespelare: Steve Coogan, Rob Brydon, Marta Barrio, Claire Keelan, Margo Stilley.
Betyg: 3 av 5

Det är sannerligen inte lätt att veta vilka spår av sanning som präglar dom båda protagonisterna, spelande sig själva med hjälp av åtminstone delar av sina egna liv, men också så uppenbart iscensatta och uppmuntrade till improvisationer av den förtjuste regissören Michael Winterbottom.

I det här skedet har Steve Coogan och Rob Brydon precis passerat 50, och vadandet i mittlivskrisen sker än så länge med hyfsat spänstiga steg, även om vällevnadens varningstecken sätter in efter dom lukulliska övningarna på några av dom bästa krogarna i Spanien, 2000-talets gastronomiska kometland. Men - maten spelar faktiskt en ännu mindre biroll än den fick göra i trippen till Italien, och den fiktiva förevändningen, att dom båda ska rapportera för olika medier om det dom avnjutit, blir så perifer att den tycks ha glömts bort.

Nej, det är inte maten saken gäller, kanske inte ens det föregivna letandet i spåren efter Cervantes hjältar Don Quijote och Sancho Panza (vem tror ni sitter på hästen i fånig rustning och vem på åsnan, i dom trailerscener dom tvingas spela in i La Mancha?)

Men måltiden är helt enkelt den bästa situationen för ett samtal, för att bolla infallen mellan sig, medan dom nersköljda läckerbitarna höjer humöret, och vinet sjunker i åtminstone Robs glas, medan Steve blivit nykter och håller sig till vatten. Fokus hamnar nu ännu mer på deras faktiska talanger, och nyligen avlidna förebilder hyllas - som David Bowie.

Så, inget nytt under den spanska solen?

Nja, det bygger snarare på att en utveckling sker genom skiftningarna i dom moment som nu upprepas för tredje gången: mobilsamtalen till familjerna, agenterna och dom korkade karriärrådgivarna, i besöket från assistenten Emma och fotografen Yolanda. Det svänger sakta över från skämt till allvar, vid resans oundvikliga ände, där en kärv omvärld faktiskt gör sig påmind.