Bilden föreställer Jim Carrey som målar från filmen "Jim Carrey: I needed color" av David Bushell.
Bild ur filmen "Jim Carrey: I needed color" av David Bushell. Foto: Bobby Davidson
KOMMENTAR

Jim Carrey målar tavlor. Överraskande.

Emma Engström: Måleri är fortfarande kopplat till geniet
2:11 min

En dokumentär om skådespelaren Jim Carrey har fått enorm uppmärksamhet på nätet. Anledningen? Han kommer ut som konstnär. Emma Engström undrar vad som egentligen överraskar.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Jim Carrey står bredbent framför en stor vit duk, kanske två gånger tre meter, kanske större. Med en bred svart pensel drar han en mänsklig kontur i naturlig storlek. Så en tub med rödfärg som han klämmer ut tjockt, över mannen som tar form framför honom.

Filmen heter "Jim Carrey: i needed color", är gjord av David Bushell, och har setts av över två miljoner tittare sedan den lades upp på filmsajten Vimeo för tre veckor sedan. I den kommer komikern och skådespelaren Jim Carrey ut som konstnär.

Och han gör det med besked. Han är besatt säger han, målar med starka färger: brinnande hjärtan, hajfenor i kulört vatten och Jesusfigurer.

Den amerikanska tidningen Hollywood reporter skriver "Jim Carrey shockar tittare med sin fantastiska konsttalang". Och att det fortfarande kan överraska med en skådespelare som använder pensel, akryl och duk är överraskande i sig.

Inte minst visar det hur mycket måleriet fortfarande är kopplat till tanken om ett geni, något som inte vem som helst kan behärska.

Men Jim Carrey är så klart inte den enda kända person som förlorat sig i bildkonsten utan att ha det som huvudsyssla. I Sverige har såväl Mikael Persbrandt som Ulf Lundell visat upp sina alster.

Bob Dylan är lika färgstark som Carrey. Och även August Strindberg ville liksom Carrey "måla sitt inre, och icke gå och rita av stockar och stenar".

Det kanske mest överraskande i filmen är att den är så fri från humor. Det är liksom upplagt för att Carrey när som helst ska ta udden av allvaret genom att titta in i kameran med någon av sina många miner och säga:
"Aaaaaall righty then!".

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".