RECENSION - LITTERATUR

Om våldet och om språket i Édouard Louis nya roman

2:34 min

Édouard Louis romandebut år 2015 skildrade hans uppväxt i en fattig nordfransk familj. Hans nya roman Våldets historia bearbetar minnet av en våldtäkt.

Titel: Våldets historia

Originaltitel: Histoire de la violence

Författare: Édouard Louis

Översättare: Marianne Tufvesson

 

I en debattartikel av Édouard Louis, publicerad i DN tidigare i år, skrev han om Nationella Frontens stora stöd bland de fattiga på franska landsbygden. Det handlar om en protest utifrån en känsla av att vara helt osynlig menar han, att leva i en helt annan värld än makteliten. Och det finns inget språk som förenar dessa världar.

Han skrev om hur hans egen debutroman, som skildrar uppväxtmiljön – fattig, rasistisk, homofob - av ett förlag refuserades, eftersom man ansåg att en sådan misär inte funnits på hundra år och inte var trovärdig.

Han, arbetarklassungen från vischan, blev ändå författare. Och några år senare i Paris, på julnatten möter han en nordafrikansk ung man – kabyl, som det ska visa sig, som följer honom hem. Ett möte som slutar illa, men som också för honom tillbaka till frågorna om vem han egentligen är och vilket som är hans språk. För han inser att han, genom sin bakgrund och det språk han kommer ur, har mer gemensamt med förövaren än vad denne tror – samtidigt som han förstår att det inte hjälper honom – inte längre. Själva tiden bryts ner, skriver Louis – som om allt man lärt sig och allt man var inte längre är giltigt.

"Våldets historia är en tunn, men en tung, roman. För vad händer när man blir utsatt för ett övergrepp?"

Våldets historia är en tunn, men en tung, roman. För vad händer när man blir utsatt för ett övergrepp? Romanen blir till ett bearbetande och ett undersökande inte bara av själva händelsen; våldtäkten, mordhotet, blodet, utan också av de frågor som Édouard Louis sysslade med även i debuten Göra sig kvitt Eddy Bellegueule: klass, makt och sexualitet. Den ofrivilliga skammen.

Och han gör det genom att skriva fram, skriva i, själva språket. Hans vackra skriftspråk i kontrast till systerns enkla talspråk, som han återger. Det språk han valt bort.

Han citerar Imre Kertész ord om att denne skriver för att söka smärtan – den smärta som är sanning. Det lyckas även Édouard Louis med.