SOMMARTIPSET I KULTURNYTT

Flärd, lyx och dekadens i Trenters tv-deckare

2:03 min

Det är flärd. Lyx, dekadens och ett deckarrecept som känns bekant än idag, i tv-serieversionerna av Stig Trenters deckare från 1940-talet.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Året är 1987. Jag är tolv år och sitter i soffan i gillestugan hemma i villan efter skolan. I VHS-bandaren snurrar inspelade kopior av tv-versionerna av Stieg Trenters pusseldeckare Idag röd, Lysande landning och Träff i helfigur. Förbi flimrar stillsamma bilder från fyrtiotalets Stockholm. Det är dovt, lugubert och ganska så långsamt. Män med breda rockslag dricker whiskey och kvinnor i hatt och flor röker cigaretter som förvaras i silveretui.
Det är flärd. Lyx, dekadens och ett deckarrecept som känns bekant än idag. 

Här möter vi Stig Grybe som kirminalindendent Vesper Johnsson och Örjan Ramberg som fotografen Harry Friberg i en tid då en yrkestiteln fotograf kunde vara en fribiljett till ett liv i sus och dus. Men här paraderar också en stor del av den svenska skådespelareliten i unga år. Och att SVT i sommar har sänt detta tv-guld i repris har givetvis varit till största belåtenhet för min del. Och för den som vill stänga in dig för ett Trentermaraton ligger serien ute på SVT-play till och med 25 augusti.