RECENSION – MUSIK

Avicii tillbaka med mättande EP

1:31 min

Avicii må ha övergivit turnerandet, inte musikskapandet. Nya EP:n "AVĪCI" saknar inte hits, men står en också lite upp i halsen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "AVĪCI"
Artist: Avicii
Genre: Pop/EDM/arenahouse
Betyg: 2 av 5

Kanske krävdes det att Avicii lade turnékepsen på hyllan för att han skulle återupptäcka tjusningen med att skapa musik. Det var trots allt hans obestridliga känsla för att pussla hits som tog honom från pojkrummets datorflimmer till jättescenernas strobelights.

Jag saknade ett hem, säger Tim Bergling själv i trailern till den nya ep:n, hans första släpp sedan 2015.

Men att han landat hemma och slutat turnera, betyder inte att han övergett musik nästan smärtsamt skräddarsydd för klubbhoppande eller vidsträckta roadtrips.

Uppstickare som gjuten för valfri läskreklam...

Rita Ora-samarbetet "Lonely together" är en lyckad pophit, "What would I change it to" med Aluna George en solig om än platt uppstickare som gjuten för valfri läskreklam och Sandro Cavazza-remixen "So much better" stundvis hypnotiserande. Men det mesta känns igen, och nog har vi blivit lite övergödda på den kombination av lunkiga akustiska gitarrer, småplågade mansröster och mustig arenahouse som Avicii satt på kartan? Pampigt, feelgood och inte helt utan intressanta vändningar, men så… mättande.