Joseph Hader i huvudrollen som författaren Stefan Zweig i Farväl Europa
Joseph Hader i huvudrollen som författaren Stefan Sweig i Farväl Europa Foto: Foto: Edge Enternteinment
VECKANS FILMRECENSIONER

Vackert och gripande om Stefan Zweig

2:48 min

Maria Schrader har gjort en biografisk film om författaren Stefan Zweigs liv. "Farväl Europa" får Gunnar Bolin att sitta på helspänn.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Farväl Europa
Regi: Maria Schrader
I rollerna: Joseph Hader, Barbara Sukowa, Tómas Lemarquis
Betyg: 5 av 5

 

Stefan Zweig och den tyske journalisten Ernst Feder står på en terrass i exil Brasilien, blickarna i fjärran - Är det inte otroligt? säger Zweig, vi har inget att klaga på. Nej, inte vi, säger Feder och sväljer, båda tittar länge i fjärran.

Maria Schrader har gjort en biografisk film koncentrerad på psykologin, hon släpper den yttre dramatiken som det sena trettio och tidiga fyrtiotalet annars bjöd på i övermått. Med de båda österrikarna: fotografen Wolfgang Thaler och huvudrollsinnehavaren Josef Hader har hon hittat de perfekta samarbetspartnerna, Thalers kamera kryper inpå Hader vars tomma sorgsna blick lyckas ge en bild av en lugn människas inre kaos.

Hader är en av Österrikes mest kända skådespelare och artister mest associerad med som komiker och satiriker. Valet av honom är en lyckträff inte bara i det att Zweig får tala en mjuk wienerdialekt, utan också för att Hader, i Schraders regi, törs lägga ned spelet till en så låg energinivå utan att publiken tröttnar. Resultatet blir det motsatta, jag sitter på helspänn.

Stefan Zweigs stora dilemma är att han vägrade att offentligt i någon pamflettliknande stil, ta avstånd från Hitler och nazisterna. Detta blir tydligast i filmens bilder från PEN-kongressen i Buenos Aires 1936 när en påstridig tyskjudisk journalist följer Zweig ända in på toaletten för att få hans fördömande av den tyska regimen.

Journalisten säger att han lämnar inte Zweig innan han får ett fördömande av nazistregimen från Zweig. Zweig svarar: Att stå här på andra sidan jordklotet i ett rum av likasinnade och uttala ett fördömande är nära nog obscent! I en tid där vi gärna före frukost basunerar ut våra åsikter så att våra likasinnade kan lajka vad vi sagt är denna hållning både provocerande och tänkvärd.

Min enda invändning mot denna välgjorda, vackra och gripande film är titeln, varför den engelska översättningen Farväl Europa och inte Före morgonrodnaden som det tyska originalet lyder? I sitt avskedbrev som hittades bredvid Stefan och Lotte Zweig när de tagit sina liv skriver Stefan Zweig: "Hoppas att ni får se morgonrodnaden efter denna långa natt, jag är för otålig och går den till mötes."

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista