Nya kulturhuset i Skellefteå berör

2:24 min

Planerna på Skellefteås nya kulturhus har både hyllats och kritiserats, något som minst sagt har märkts i de lokala medierna.

Under hösten sätts de första spadarna i jorden till Skellefteås nya kulturhus mitt i centrum. Thea Holmqvist är vikarierande kulturredaktör på Norran, där insändare efter insändare fyllt sidorna.

– Ett tag var det nästan en insändare om dagen, kan jag tänka mig. Jag tror att det var lite jobbigt för insändarredaktören att sitta och välja. Men samtidigt som det är väldigt mycket insändare så är det ofta ganska samma sak. Det är inte så jättemånga åsikter - det är för eller emot, säger Holmqvist.

Diskussionerna har mycket handlat om pengar, där man ställt kostnaderna för kulturhuset mot vård och omsorg.

I protest startade Sverigedemokraterna en namninsamling mot kulturhuset - utan att berätta att det var de som låg bakom insamlingen. Nästan 1500 underskrifter senare avbröts initiativet. Orsaken var enligt SD att de inte fått gehör hos ledande politiker.

Det finns också en oro för att gräsrötterna prioriteras bort. Inte minst har det blossat upp en debatt om vad som ska hända med Rivhuset, ett hus som kommunen köpte i syfte att i framtiden riva det men som har blivit ett alternativt kulturhus för unga.

Lorents Burman, socialdemokratiskt kommunalråd, säger att de arbetar med lösningar så att det nya kulturhuset ska rymma alla. Enligt honom är satsningen viktig för kommunens tillväxtmål.

– Idag har vi mindre och små utrymmen där vi kan ha kulturevenemang, där få besökare kan tillgodose sig av kulturen. Här finns det möjlighet för 1200 personer samtidigt att ta del av kulturen. Jag tror att det kommer att bli ett rejält uppsving för kulturen och känslan av att den är av stor betydelse för Skellefteå i framtiden, säger Burman.

600 miljoner kronor beräknas kulturhuset kosta. Utöver ett nytt bibliotek kommer huset inrymma museum Anna Nordlander, Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall men också hotell och konferenslokaler.

Thea Holmqvist på Norran tror att insändarna kommer att fortsätta trilla in till tidningen ända tills dess att kulturhuset står klart 2020.

– Det kommer alltid att vara en debatt om det här huset. Sedan får vi också se vad de fyller huset med. Det kommer bli en extremt stor debatt tror jag om de inte stöttar den lokala kulturutövningen. Då tror jag absolut att det kommer att bli väldigt mycket kritiska röster som kommer fortsätta att höras, säger hon.