Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Systrarna Kronlöf tar natten tillbaka

Tiffany och Bianca Krönlöf är laddade inför att möta puliken med "Slå pattarna i taket!"Foto: Mina Benaissa/SR
Tiffany och Bianca Kronlöf, två tredjedelar av Familjen Kaos.

Familjen Kaos tar ställning och släpper låten "Ta natten tillbaka". Detta som ett led i arbetet mot sexuella trakasserier på festivaler.

Efter rapporteringen om sexuella ofredanden på festivaler släpper Familjen Kaos nya låten "Ta natten tillbaka".
-Det känns som att man måste prata om det på ett sätt som gör att folk vill lyssna, säger Tiffany Kronlöf.

När Familjen Kaos (Bianca och Tiffany Kronlöf samt Thom Gisslén) satt i taxin på väg till Bråvallafestivalen förra året hörde de på radion om olika anmälningar om sexuella ofredanden som hade inträffat på festivalen.

Så föddes idén om låten "Ta natten tillbaka".
-Det känns som att man måste prata om det på ett sätt som gör att folk vill lyssna, och musik är ett väldigt effektivt vapen för att få folk att inte känna sig anklagade. Så skrev vi den här låten som heter "Ta natten tillbaka", som handlar om att man helt enkelt ska ta natten tillbaka. Ibland känns det också härligare att prata om sådana här saker på ett stärkande snarare än ett beskyllande sätt, säger Tiffany Kronlöf.

"Ta natten tillbaka" släpps den 11 augusti som ett samarbete med den ideella organisationen Nattskiftet, som ofta brukar synas på festivaler. Låten blir en del av en kampanj som organisationen nu driver.
-Hela den här kampanjen vi gör i år bygger också bland annat på att få artister att ta sitt ansvar, hur de kan uppmana publiken att ta sitt ansvar, att se sig omkring och att se sina medmänniskor, säger Lisen Andreasson Florman, verksamhetschef.

Målet med låten är att få lyssnarna att ställa frågor.
-Jag tänker bland annat att det är viktigt att få folk att samlas kring någonting lättillgängligt. Vi brukar säga så, att vi aldrig vill ge folk ett svar, men vi vill hjälpa folk att ställa frågor som de behöver för att kanske förstå sin omgivning, sig själva eller en situation, säger Tiffany Kronlöf.

De började processen redan i november i fjol, vilket är bland de längsta perioderna som Familjen Kaos har arbetat på en singel.
-Det är alltid en utmaning att formulera sig. Inte för klyschigt, för då känns det som att det redan är gjort, men heller inte för poetiskt för då kommer ingen att förstå. Det gäller att hitta en balans där, man måste hitta sin egen ingång så att det känns fräscht. På så sätt var det en upp- och nedresa i själva skapandet av låten, säger Thom Gisslén.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".