RECENSION – FILM

Slarvig och okoncentrerad dokumentär om Ronnie Peterson

2:12 min

Dokumentärfilmen "Superswede: En film om Ronnie Peterson" lämnar aldrig Formel 1-cirkusen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Superswede: En film om Ronnie Peterson
Regi: Henrik Jansson-Schweizer
Medverkande: Niki Lauda, Jackie Stewart, Mario Andretti            
Betyg: 2 av 5

Så bra sportdokumentärer kan vara!

Jag tänker att det handlar om kontrasten mellan det ögonblickliga - det där som händer på en millisekund och som utgör själva tjusningen med sport - och den längre tidslinjen.

Man ser de klassiska bilderna på Maradonas guds hand och funderar på det faktum att samma person ertappades dopad 8 år senare.

Man ser Folke Rydéns utmärkta Björn Borg-dokumentär och tycker sig se den där totala likgiltigheten inför konventioner och förväntade svar som senare skulle göra Björn Borg till en fullfjädrad jetset-företagare.

Då tillåts idrotten bli det som den ju alltid är: en del av samhället och historien. På gott och ont.

Dessvärre finns inget av detta i "Superswede: En film om Ronnie Peterson".

Filmen följer Ronnie Petersons liv kronologiskt fram till dödskraschen. Gryniga filmklipp från Formel 1-banor och lata dagar på stranden. Det kan också vara trevligt.

Men filmen lider något otroligt av att det saknas en berättare. För vännerna säger ingenting om Ronnie. Han förblir en trevlig kille som tycker om att köra bil och dessutom är ganska bra på det.

Vänta här nu, det här måste ju vara i samband med militärkuppen i Argentina?

Det är ju inte som att det saknas mer allmängiltiga berättelser att lyfta fram. Sverige under efterkrigstiden, längtan att nå de högsta hastigheter, och stallägarna som likt rovdjur ser till att kapitalisera på den längtan.

Men då hade filmen behövt lyfta blicken från Formel 1-cirkusen. Berättelserna finns där men blir inte förvaltade.

Filmen svävar bara på ytan, väljer inte angreppssätt och är slarvig och okoncentrerad. Ibland blir det faktiskt frustrerande. Man tycker sig se någonting skymta förbi i bakgrunden. Formel 1-förarna åker till Buenos Aires och ligger vid poolen. Argentina - vilket fantastiskt land, säger de.

Så slår det en: Vänta här nu, det här måste ju vara i samband med militärkuppen i Argentina?

Och Ronnie själv - vem var han då? Han susar ständigt förbi, snabbare än de andra, man hinner knappt urskilja honom, på väg mot sin sista start på Monzabanan utanför Milano.