Turteatern vill få unga killar att prata känslor

2:28 min

När är det okej för killar att gråta? Just nu sätter UngaTur i Stockholm upp "Boys don't cry", en teaterföreställning med efterföljande samtal för unga killar om machokulturens baksidor.

– Av alla barn som hör av sig till Bris är det bara 20 procent som är pojkar. Det är en alarmerande siffra, som säger något om att vi måste hitta rum för pojkar att kunna och våga prata om vilka de är och vad de upplever, säger regissören Aurelia Le Huche.

I hennes teaterverk "Boys don't cry" får vi följa två parallella historier: den om bröderna som hanterar förlusten av pappan på olika sätt, en med disciplin, den andra genom att fly in i en digital värld, och den om kompisarna som möts i intresset för wrestling.

Jag hoppas att pjäsen ska kunna väcka identifikation, empati och känslomässig beröring.

Det handlar om känslor, eller om hur svårt det kan vara att uttrycka känslor i ett samhälle präglat av maskulinitetsnormer som inte alltid uppmuntrar pojkar att visa sig sårbara.

Manus har Aurelia Le Huche skrivit tillsammans med de två manliga skådespelarna Binyam Haile och Joel Dannerup, utifrån deras erfarenheter och djupintervjuer med 13 killar mellan 12 och 23 år.

– Jag kan komma med mina iakttagelser och upplevelser som kvinna, utifrån, men för att kunna göra någon form av trovärdig gestaltning behöver jag kunskap från andra, säger Aurelia Le Huche.

Arbetsprocessen har varit kul och inkluderande, men det har också bränt till när man har behövt syna sig själv, säger Binyam Haile.

– Vi har verkligen försökt att utnyttja saker som har varit svåra för oss själva och tillsammans har vi bearbetat dem i en scenisk form, med underhållning, olika färger, lek och teaterns alla magiska tricks, fortsätter han.

Vi har försökt att utnyttja saker som har varit svåra för oss själva.

Varje föreställning följs av ett samtal om att som ung kille våga kommunicera känslor, anordnat av den feministiska organisationen MÄN, som också har tagit fram en handledning till lärare.

De två delarna, föreställningen och samtalet, kompletterar varandra, säger Aurelia Le Huche.

– Jag hoppas att själva pjäsen ska kunna väcka identifikation, empati och känslomässig beröring. Det är ett bra medel för att skapa trygga rum för samtal, att man har varit i ett rum tillsammans och sett någonting och kan ta avstamp i pjäsens ganska konkreta situationer: "När han gjorde så, vad tänker du om det?"

"Boys don't cry" – med musik av JVM – spelas på UngaTur på Turteatern i Stockholm till och med den 9 september.