Mer mångfald inom science fiction och fantasy

2:27 min

I helgen avslutades den 75:e upplagan av science fiction-kongressen Worldcon i Helsingfors. Roger Wilson träffade hedersgästen Nalo Hopkinson  för att prata mångfald inom science fiction.


– När jag först började gå på science fiction-kongresser, så brukade folk missta mig för Octavia Butler, eftersom hon och jag var de enda svarta kvinnorna som var science fictionförfattare som de kände till. Nu är vi i alla fall en åtta stycken som de kan blanda ihop med varandra, säger Nalo Hopkinson och skrattar lite.

Nalo Hopkinson romandebuterade 1998 med "Brown girl in the ring" och har sedan dess släppt novellsamlingar, skrivit en ungdomsroman och arbetat som redaktör och lärare i kreativt skrivande. 

Hopkinson har bott och arbetat i såväl Canada som USA, men är född på Jamaica. Och det märks att hon är ytterst nöjd med att på en kongress i Helsingfors kunnat sitta i en panel tillsammans med två andra författare och diskutera karibisk science fiction.

– Syftet med science fiction och fantasy är att utmana vår syn på hur världen fungerar

Men så var det också ett stort fokus på mångfald i programmet för Worldcon, världskongressen för science fiction-litteratur som för första gången arrangerades i Norden i år. Bland de omkring 1 000 programpunkterna på kongressen fanns till exempel diskussioner om hur bland annat queera, asexuella, icke-binära och funktionsnedsatta skildras inom science fiction och fantasy. Och trots en bitvis infekterad debatt om representation och mångfals i science fiction-världen så ser Nalo Hopkinson ändå hur saker och ting har förändrats genom åren.

– Syftet med science fiction och fantasy är att utmana vår syn på hur världen fungerar, och nu finns en annan medvetenhet kring värdet av författares olika livserfarenheter än tidigare. Det handlar inte bara om lila varelser från rymden , säger Nalo Hopkinson.

Och det där märktes väl också på årets prisgala där världskongressens prestigefyllda Hugopris delades ut. Efter flera år av hård debatt och kampanjande från konservativa påtryckargrupper så hade årets tillställning inte föregåtts av så mycket bråk. I år var det kvinnor som vann alla tunga författarpriser. Och för andra året i rad vann N K Jemisin pris för bästa science fiction-roman, i år för The Obelisk gate. När Jemisin vann priset för vbästa roman förra året var hon den första svarta författaren som någonsin vunnit den klassen.