RECENSION - LITTERATUR

Strålande dialog i Sally Rooneys romandebut

2:12 min

Den irländska författaren Sally Rooney har kallats Snapchat-generationens J.D. Salinger. Nu kommer hennes debutroman  ”Samtal med vänner” på svenska.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Samtal med vänner"
Originaltitel: "Conversations with friends"
Författare: Sally Rooney
Översättare: Klara Lindell


Litteraturstudenten Frances och hennes före detta flickvän Bobbi har precis framträtt på en spoken word-scen, när de träffar den etablerade skribenten Melissa som vill skriva ett porträtt om dem. Melissa bjuder Frances och Bobbi hem till sig och sin make, skådespelaren Nick, som Frances snart inleder en ironisk flirt med.

Så börjar Sally Rooneys begåvade debutroman ”Samtal med vänner” som är ett samtida relationsdrama där konversationerna står i centrum. Frances, Bobbi, Melissa och Nick har alla vassa tungor. De pratar och pratar, i telefon, i mejltrådar och över flera flaskor vin. Deras samtal handlar om politik, litteratur och hur de uppfattar sig själva och varandra.

Dialogen är skriven av en författare med bred och djup människokännedom, men också ett stort mått humor.

Så småningom blir Frances och Nicks flirt mer seriös, men de äkta känslorna döljs och snärjs i deras rappa snack. Det är som om Sally Rooneys romanpersoner är för vältaliga för sitt eget bästa.

Det här är inget som romanen tar skada av. Nej, dialogen är både trovärdig, och underhållande. Det finns nåt skevt i den som känns sann.

I Nick och Frances replikskiften blandas likgiltiga sarkasmer med aggressiv uppriktighet som blottar en längtan efter den andres bekräftelse, efter den andres kärlek. Dialogen är skriven av en författare med bred och djup människokännedom, men också ett stort mått humor.

Sally Rooney är dessutom en smärtskildrare av rang. Hon skriver fram ett fysisk lidande som framkallar kräkningar och ett vitt sken framför ögonen på Frances. Det är menstruationssmärtor som är som ett värkarbete – en gång i månaden... Och väntan på de obevekliga kramperna skapar ett slags andlös spänning i romanen.

"Samtal med vänner” är en roman med en unik ton och driv. Någon gång blir bildspråket för apart, som till exempel när en kärleksakt mellan Bobbi och Frances liknas vid den japanska pappersvikningskonsten origami.

Men, det är skönhetsfläckar i en i övrigt strålande debutroman.