Entré till Sveriges Television i Stockholm.
Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
"Oliver Stone jamsar med Putin i fyra timmar"

SVT försvarar kritiserad dokumentär om Putin

Axel Arnö, SVT: Det är lite pinsamt ibland
1:35 min

I går började SVT sända Oliver Stones dokumentär om Vladimir Putin. Den får stark kritik, inte minst för att Putin får säga vad som helst utan att bli ifrågasatt. Men SVT försvarar serien.

– Man får ju ta det för vad det är, säger Axel Arnö, projektledare på SVT Dokumentär.

– Det är en rysk president som får sitta relativt oemotsagd... och även jag tycker att det är lite pinsamt ibland när Oliver Stone inte kommer med några följdfrågor, men i allt det material som vi sänder på SVT så måste man ju ändå sätta in det här i sitt sammanhang. Vi har ju sänt otroligt mycket kritiska filmer om Vladimir Putin och ryska staten, säger Axel Arnö.

Putindokumentären får stark kritik. Journalisten Kalle Kniivilä som skrivit flera böcker om Ryssland skriver på Twitter att "Oliver Stones program om Putin skulle kunna vara Putins kampanjfilm inför presidentvalet."

Tidningen The Guardian skriver att Oliver Stone låter kritiken studsa, och konstaterar att han inte försöker förändra Putins inställning, utan visa upp den.

Kulturnytts recensent Fredrik Wadström tycker att Oliver Stone bara jamsar med i fyra timmar och att den ryske presidenten då kan säga vad som helst utan att någon granskar eller ifrågasätter uppgifterna. Han undrar vilken roll SVT nu tar på sig som avsändare av detta jättematerial.

– Den svenska publiken har, till skillnad från den ryska eller andra mer totalitära stater, den har en unik möjlighet att se alla sidor. Det är vad SVT ska göra. SVT ska bilda en mångfacetterad bild av världens händelser, och det tycker jag att vi bidrar till med den här filmen. Jag försvarar publiceringen, sedan allt som är i innehållet det ska man debattera och diskutera och det hoppas jag att vi kommer att göra i fortsättningen, säger Axel Arnö, projektledare på SVT Dokumentär.

Relaterat

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".