LITTERATUR – RECENSION

Med språket som skalpell i Jäderlings debut

2:07 min

Redaktören och litteraturkritikern Viktoria Jäderling debuterar med novellsamlingen "Åh Lunargatan", där känslokyla möter känslostorm.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Åh Lunargatan
Författare: Viktoria Jäderling

 Melankolin är titeln på två av de 15 novellerna, och det går ett stråk av vemod och tomhet genom boken. Vi möter Hild i ett par av novellerna, både som barn och som vuxen kvinna när hon får upprepade missfall.  Jäderling är skicklig på att gestalta känslor, hon kryper under huden på sina karaktärer, gräver och karvar så att man ibland som läsare måste värja sig.

Så mycket känslor. Så många frågor om vad allt är bra för. Om smärta efter en operation, om vänskap med en döende kvinna, om bearbetningen av en separation och om sex som tröst.

Här finns en egendomlig känslokyla mitt bland känslostormarna.

I titelnovellen knackar mor och dotter på i ett hus där familjen tidigare bott. Där bor nu en osannolikt gammal kvinna med sin make som är blind. Besökarna tränger sig bokstavligen in i parets liv, invaderar dem, inte med onda avsikter men ändå på något sätt brutalt och känslolöst.

Den längsta novellen, "Kennedy high", berättar  om en utbytesstudent i USA som söker bekräftelse genom förnedring. I de äldre männens blickar, i  den lynniga värdmamman som ger henne små blå tabletter, i klasskamraternas avståndstagande trots att hon svär trohetseden mot flaggan varje morgon.

Här finns en egendomlig känslokyla mitt bland känslostormarna.  Med språket som skalpell plockar Jäderling ut hjärtat ur kroppen. Efteråt blir det tomt och kallt.

Det här är en ojämn bok. Vissa noveller är glimrande. Språket kränger och dansar, här finns en lyster och en absolut närvaro som övertygar. Andra känns ofärdiga. Samlingen hade mått bra av en stramare redigering.