Idris Elba i The Dark Tower. Foto: UIP.
Idris Elba i The Dark Tower. Foto: UIP.

Det mörka Tornet - revolverbalett och oskrämmande monster

"Inga minuter kvar till tornets symbolrikedom"
1:35 min

I traditionen "göra film på enormt mycket romantext" har turen kommit till bokserien om The dark Tower. Matthew McConaughey är den onde. Idris Elba den gode.

Stephens Kings serie om det mörka tornet är åtta böcker på sammanlagt över 2000 sidor. Den här filmen är 1 timme och 37 minuter. Så de gäller att välja, ur sagan om Roland den siste revolvermannen.

En berättelse med den sammanhållande suggestiva idén om ett mörkt uråldrigt torn som beskyddar och håller samman parallella världar. Ett bygge som kan få symbolisera lite av varje, hoppet, demokrati, kärlek, allt som är stort med mänskligheten. Ett värn mot demonerna, också de valfria att tolka, depression, krig, hopplöshet, likgiltighet, det som kommer att behärska allt om tornet faller.

En gräddig eruption av pricksäkerhet och död.

Ur denna breda myt väljer man tyvärr ett element. Rolands revolvar, som dansar, glittrar voltar, och uppför hela kulbaletter innan patronerna med graciös potens i piruett dunsar ner i cylindern och sprutar ut i en gräddig eruption av pricksäkerhet och död.

En kärleksfull väldigt stor blinkning till spagettivästerngenrens närmast flirtiga förhållande till själva föremålet revolver. Filmens huvudidé på vilken mest arbete lagts ner. Sen finns lite plats kvar till fadersförlust. Samt till demonerna som får bli tydliga insektslika välgjorda monster i alienstil, effektiva men helt oskrämmande på grund av för hastig presentation och sorti.

Till det mörka tornets klanger och symbolrikedom blev inga minuter kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".