Lena Kvist är orolig för Borås Stadsteater
1 av 2
Lena Kvist är orolig för Borås Stadsteater Foto: Anton Hedberg
Borås stadsteater
2 av 2
Borås stadsteater Foto: Tobias Walka

Gästspel kan ersätta egna uppsättningar på Borås stadsteater

Lena Kvist: Presenterar det som en utveckling av teatern. Det låter inte bra alls.
0:54 min

Som Kulturnytt tidigare rapporterat kan uppsättningarna på Borås stadsteater komma att halveras och ersättas med gästspel. Förslaget väcker känslor i staden. Och Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist skriver i BT att hon är rädd för att detta kan vara första steget mot en nedläggning.

Den konstnärliga ledaren slutade förra veckan, ett år i förtid och nästa vecka presenterar Borås kulturchef ett förslag för kulturnämnden. Och om det klubbas igenom kommer det innebära att de egna uppsättningarna halveras.

– Det brukar ofta var fem-sex stycken och nu skulle det nya antalet bli två till tre per år. Det förstås väldigt upprörande, säger Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning.

Samtidigt presenterar man det här som en utveckling av teatern. Det låter inte bra alls, säger Lena Kvist.

Man pratar om att en arbetsbrist ska uppstå och att den redan lilla ensemblen ska bli ännu mindre, tror Lena Kvist.

- Gästspel i alla ära. Men då är det ju samma i hela Sverige och så dimper de ner här och så försvinner de här ifrån. Den är oerhört betydelsefull lokalt för Borås och har funnits sedan 1964.

Hon tror inte Boråsarna inser att det inte är så många städer som har en stadsteater.

- Från att ha gått från en ganska hopplös stad har det gått till att ha ett starkt rykte som kulturstad, säger Lena Kvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".