Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brexit oroar Irlands kulturliv

Publicerat torsdag 17 augusti 2017 kl 13.50
Rädsla för hur Brexit kan påverka Irländsk kultur
(6:12 min)
Brexit
1 av 2
Foto: Peter Morrison
Michael McLoughlin chef för den irländska delen av bokförlaget Penguin Random House
2 av 2
Michael McLoughlin chef för den irländska delen av bokförlaget Penguin Random House Foto: Naila Saleem Sveriges radio

I Irland är oron stor inför hur Storbritanniens utträde ur europeiska unionen kan komma att påverka landet - det gäller även kultursektorn. Många kulturarbetare och institutioner arbetar och turnerar i Storbritannien och oroar sig nu för vad som kan hända om rörelsefriheten förändras.

Michael McLoughlin är chef för den irländska delen av bokförlaget Penguin Random House. Han säger att Brexit har diskuterats mer i Dublin än det gjorts i London.

– Det har varit en större fråga här. Vi är ett litet land med fem miljoner invånare och efter långfredagsavtalet som ledde till fred i Nordirland har relationerna med vårt grannland varit goda. Vi är rädda att det kan komma att förändras i och med Brexit, säger Michael McLoughlin.

En av knäckfrågorna i Eu:s och Storbritanniens förhandling om Brexit är nämligen utformningen av gränsen mellan republiken Irland och Nordirland. Det är idag en sömlös gräns som 30 000 människor passerar dagligen. Farhågan är att gränsen efter Storbritanniens utträde ur unionen kommer att bli en så kallat hård gräns, eftersom det blir en av Eu:s yttre gränser. Och med en hård gräns menar man bevakade gränsövergångar och att man är tvungen att visa sitt pass. Det skulle komplicera tillvaron för alla dem som idag arbetar i både norr och söder. Storbritannien sagt att de gärna vill ha kvar gränsen som den är idag men frågan är om EU kan acceptera det.

Just detta hur det blir med den fria rörligheten är något som både kulturråden i Dublin och i Belfast oroar sig över. Nick Livingston är strategiansvarig på Kulturrådet i Nordirland.

- Brexit skulle kunna innebära ett större administrativt arbete för våra kulturinstitutioner om de ska kunna fortsätta med sina turnéer på det sätt de gör idag.

Idag samarbetar Irland och Nordirland om turnéplaner för teater och uppträdande och delar på en del av kostnaderna. Många artister och kulturinstitutioner ser nämligen hela ön som sitt arbetsområde. Belfast är öns näst största stad så ur biljettsynpunkt är den viktig även för grupper som har sin bas i republiken Irland.

– Förr oss här i Nordirland är det viktigt att processen inte innebär att vi måste dra ner på kulturarbetet och att vi kan fortsätta utveckla de europeiska nätverk vi är en del av idag, säger Nick Livingston.

En annan viktig fråga för Nordirland är pengar. Kultursektorn har fått sina anslag nedskurna under ett antal år och EU-pengarna har kommit att bli en ersättare, ett sätt att hålla verksamheterna vid liv.

– Vi funderar på om vi även fortsättningsvis ska kunna få ta del av EU-pengarna särskilt de som går till kreativa näringar och som varit ett välkommet tillskott i våra verksamheter, säger Nick Livingston strategiansvarig på Kulturrådet i Nordirland.

Detta med Eu-pengarna oroar även Aislinn Ni Chleirigh regisör för film och teater.

– Många artister och konstnärer här får klara sig på små summor, pengar som ofta kommit från EU. Det handlar om femtio pund hit eller dit, så att de kan betala hyran och fortsätta med sitt kreativa arbete. Pulsen här i Belfast har hållits vid med hjälp av Eu-pengar, och om de försvinner kommer folk att flytta, säger Aislinn Ni Chleirigh.

Michael McLoughlin på bokförlaget Penguin Random House i Dublin är däremot inte lika rädd för att affärerna kommer att påverkas negativt av Brexit.

– Vi tittar på brittisk tv och film, läser deras böcker och de gör detsamma. De läser irländska författare och lyssnar på vår musik och det kommer inte att förändras, säger Michael McLoughlin.

Han menar att intresset för varandras kultur går långt tillbaka i historien och Brexit kommer inte att påverka det. Han tror också att hela processen kan fungera som inspiration för författare när de ska beskriva sin samtid.

Då är Michael McLoughlin betydligt mer orolig för vad en så kallt hård gräns kan leda till när det gäller freden på Nordirland. Han växte upp nära gränsen till Nordirland i ett samhälle som präglades av IRA-topparnas närvaro, och önskar att Storbritannien tänker sig noggrannare för så att inte gränsen leder till ökade spänningar mellan katoliker och protestanter igen.

– Jag är orolig för att den brittiska regeringen inte tänkt på detta och det måste de göra. De har spenderat så mycket tid och pengar på att göra Nordirland till det fantastiska ställe det är idag. Vi vill inte att den utvecklingen ska vändas nu, säger Michael McLoughlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".