Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Starka reaktioner på polisens uttalande om NMR:s demonstration

Publicerat torsdag 17 augusti 2017 kl 15.42
Foto: SR-International

Polisen ser i nuläget ingen orsak till att säga nej till att låta det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrera under årets Bokmässa i Göteborg. Arrangörer av de alternativa litterära evenemangen reagerar på uttalandet.

Som Kulturnytt redan har rapporterat ser polisen i nuläget ingen anledning att säga nej till att låta det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsens (NMR), demonstrera i centrala stan i samband med Bokmässan i Göteborg.

Just i år anordnas också flera alternativa litterära evenemang på stan i Göteborg och de reagerar på polisens uttalande. 

– Som medborgare och medmänniska blir jag fullkomligt rasande över att polisen inte visar någon större vilja eller förståelse. Att de inte vill upprätthålla ett tryggt och säkert stadsrum för alla som rör sig här, säger Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Göteborgs litteraturhus.

Göteborgs litteraturhus som alltså arrangerar evenemanget "Scener och Samtal" med seminarier och författarsamtal, som bland annat håller till på Värdskulturmuseet, som ligger strax intill Svenska mässan där Bokmässan håller till.

Och Sofia Gräsberg är kritisk till polisens beslut att vilja ge Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera under Bokmässan. 

– Det handlar inte enbart om själva demonstrationen och eventuella motdemonstrationer utan om alla som kommer röra sig i Göteborg den här helgen. För mig handlar det här enbart om en grupp vars enda intresse är att utöva våld mot andra människor. Och hur man bäst hanterar en sådan grupp.

Om polischefen Erik Nords uttalande om eventuella motdemonstranter säger arrangören Sofia Gräsberg:

– Jag tror att motdemonstranterna, de så kallade motdemonstranterna, som polisen kallar dem, handlar om helt vanliga göteborgare som inte vill ha en nazistdemonstration i sin stad.

Olav Fumarola Unsgaard är projektledare för den alternativa Bokmassan, som arrangeras av vänstertidningen ETC. De kommer att hålla till i ett tält på Heden i centrala Göteborg. Och han menar att om det blir skrik och tumult utanför deras scen så finns risken att det blir svårt att höra vad författare och medverkande säger.

– Så där hoppas vi ju att det inte kommer att finnas några direkt ordningsstörningar utanför vårt tält. Det kommer ju att vara en ordningsstörning om man då tillåter en sådan här demonstration på stan och den kommer så klart att drabba oss. Men den här säkerhetsfrågan lever ju vi med som förlag och tidning dagligdags.

Även Sofia Gräsberg menar att säkerhetsfrågan är av stor vikt. 

– Om den här demonstrationsansökan beviljas, som det låter som, räknar jag kallt med att polisen kommer att erbjuda oss allt skydd som krävs för att vi ska kunna genomföra våra litterära arrangemang och manifestationer.

Om Nordiska Motståndsrörelsen

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Det politiska målet för NMR (eller dess föregångare Svenska Motståndsrörelsen SMR) är att genom revolution avskaffa det demokratiska samhället och istället införa ett nationalsocialistiskt styre. Detta är en vedertagen uppfattning om rörelsen hos såväl forskare som Säpo. Säpo bedömer inte organisationen som ett hot mot statsskicket, men däremot att de kan vara farliga för enskilda medborgare.

Rörelsen grundades inom vit makt-kretsar i slutet av 90-talet och har fungerat som en samlingspunkt för medlemmar ur Nationell Ungdom, Vitt Ariskt Motstånd, med fler. Rörelsen har de senaste åren antagit en mer inlindad officiell retorik, och tillbakavisar själva att de vill avskaffa demokratin helt eller att våld är en fungerande kampmetod. Men som bl.a. Säpo konstaterat är detta sannolikt av taktiska skäl för att exempelvis undvika rättsliga processer.

Rörelsen leddes fram till 2015 leddes av Klas Lund (dråpdömd för Ronny Landin-mordet 1986, dömd för bankrån, olaga vapeninnehav, misshandel mm) som också startade Vitt Ariskt Motstånd. Nuvarande ledaren Simon Lindberg kommer ur rörelsen Nationalsocialistisk Front.

Tre av rörelsens anhängare har dömts för en serie dåd mot flyktingförläggningar och ett syndikalistiskt bokcafé i Göteborgsregionen. En mycket hög andel av medlemmarna är dömda för våldsbrott, vapenbrott och hets till folkgrupp, enligt uppgifter från Expo.

NMR sitter som folkvalda på SD-mandat i två kommuner (Ludvika och Borlänge), efter att deras namn skrivits in på öppna valsedlar av väljare. I Ludvika sitter organisationens talesman på mandatet. SD har officiellt tagit avstånd från detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".