Poseidon-fontänen på Götaplatsen i Göteborg. Foto: Erik Abel/TT.

Inte aktuellt med nazidemonstration på Götaplatsen

Ann-Sofie Hermansson (S): "Vi kan inte bryta mot nuvarande lag"
0:43 min

Det blir ingen demonstration på Götaplatsen i Göteborg under Bokmässan för Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Götaplatsen är upptagen, enligt polisen.

Något beslut om demonstrationstillstånd för NMR finns ännu inte, men enligt polisen kommer demonstrationen inte att kunna hållas på Götaplatsen, eftersom platsen redan är upptagen.

Kulturnytt har tidigare berättat att polisen förutser upploppsliknande situationer runt demonstrationen.

Trots det ser polisen inte någon orsak till att säga nej till att låta det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrera under årets Bokmässa i Göteborg.

Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Göteborgs litteraturhus, har tidigare kritiserat polisens resonemang.

– Som medborgare och medmänniska blir jag fullkomligt rasande över att polisen inte visar någon större vilja eller förståelse. Att de inte vill upprätthålla ett tryggt och säkert stadsrum för alla som rör sig här.

Idag uttalar sig också kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson (S). Hon ogillar demonstrationsplanerna men menar att man inte kan förbjuda folk att få uttrycka åsikter, som man själv inte gillar.

– Det känns inget vidare. Det är ett tidens tecken som är obehagligt och som de samlade goda krafterna behöver stå upp gemensamt mot.

Vad säger du till dem som inte tycker att de borde få komma hit överhuvudtaget?

– Då får man ändra lagen. Vi kan inte bryta mot nuvarande lag. Det ska man inte. Om polisen gör bedömningen att det är för riskfyllt, då får man förbjuda. Men man kan inte förbjuda från början bara för att man inte tycker om någons åsikter, säger Ann-Sofie Hermansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".