Jerry Lewis hyllades på Oscarsgalan 2009.
Jerry Lewis hyllades på Oscarsgalan 2009. Foto: Mark J. Terrill

Humorlegendaren Jerry Lewis död

Komikern, skådespelaren och underhållaren Jerry Lewis har gått bort, 91 år gammal, rapporterar amerikanska medier.

Nu sörjs humorgiganten, som slog igenom på 1940-talet, av familj, kollegor och beundrare.

Jerry Lewis anhöriga bekräftar att komikern avled i sin bostad i Las Vegas.

Lewis, känd från filmer som "Doktor Jäkel och mister Hyde", "Alla tiders gågosse" och "King of comedy", slog igenom tillsammans med Dean Martin som humorduon Martin and Lewis på 1940-talet. Martin var så kallad straight man, ett sansat bollplank mot vilket Lewis fick fullt utlopp för sin tramsiga energi.

Martin tröttnade så småningom på att hamna i skuggan av sin kollega, vars popularitet bara växte, och duon gick skilda vägar 1956. Efter det erbjöd filmbolaget Paramount Lewis tio miljoner dollar - en rekordsumma på den tiden - för att göra 14 filmer på sju år.

Utöver att vara en bejublad underhållare blev Jerry Lewis även ansiktet utåt i USA för sjukdomen muskeldystrofi och hjälpte under sin livstid till med att samla ihop mer än 16 miljarder kronor genom välgörenhetsarbete.

Under sin livstid förärades han bland annat med två stjärnor på Hollywood Walk of Fame, en för sitt arbete inom filmen och en för tv-karriären samt en riddarorden i franska hederslegionen. Den senare uppmärksammas av komikern Gilbert Gottfried som minns Lewis i ett Twitterinlägg:

"Fransmännen hade rätt om honom hela tiden. Vila i frid."

Lewis tilldelades även ett hederspris på Oscarsgalan 2009. Inför prisutdelningen sade komikern, som dittills blivit förbisedd av Oscarsjuryn, till Entertainment Weekly att han inte tänkte stanna länge på galan:

-Jag ska gå upp på podiet, ta det där priset och säga "det var ta mig fan på tiden" och gå därifrån.

I själva verket tackade en märkbart rörd Lewis ödmjukast för utmärkelsen.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".