Kolgruveockupanter i direktsänd dokumentär

2:02 min

Vad rör sig i huvudet på en miljöaktivist och kolgruveockupant? Det vill scenkonstkollektivet Troja Scenkonst undersöka i Disobedience Live, ungefär Olydnad Direkt.

Under sex dagar med start idag ska ett kamerateam följa fyra miljöaktivister på deras resa genom Sverige ner till kolgruvorna i tyska Rhenområdet. Deras mål är att med tusentals andra aktivister ockupera den gruva som släpper ut mest koldioxid i Europa. Troja Scenkonst vill med sin direktsända dokumentär komma nära aktivisterna, deras tankar, känslor och fysiska vedermödor.

För dem är målet med projektet att undersöka vad som driver någon till civil olydnad, att diskutera demokrati och vad som krävs för att hålla den levande.

Greppet med en direktsänd i stället för en redigerad dokumentär ligger nära scenkonsten, säger Emma Löfström, en av producenterna.

-Direktsändning skapar ett intresse att titta på, för det är väldigt spännande med känslan att det händer här och nu. Det är kopplat till att vi själva är scenkonstnärer i grund och botten och när du skapar något inom scenkonst sker det här och nu på scenen, det är ett ögonblick som försvinner.

Disobedience Live börjar sända idag vid lunchtid när den första aktivisten, Sarakka Gaup, kliver på bussen i Kiruna.