Evin ahmad debuterar med "En dag ska jag bygga ett slott av pengar".
Evin ahmad debuterar med "En dag ska jag bygga ett slott av pengar". Foto: Johan_Bergmark
RECENSION – LITTERATUR

Evin Ahmad formar en helhet som brinner

2:48 min

Skådespelaren Evin Ahmad debuterar skönlitterärt med den långa dikten "En dag ska jag bygga ett slott av pengar". Hanna Jedvik har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: En dag ska jag bygga ett slott av pengar
Författare: Evin Ahmad
Genre: Lyrik
Sidor: 121

Det börjar med en knytnävslag i magen. En nära vän är död och ska begravas. Vännen bärs fram i kistan som sänks ner i jorden och i fickan vilar ett läppglans med hallonsmak som de båda hatar, men som ändå minner om livet.

"En dag ska jag bygga ett slott av pengar" är en dikt om att resa i tid och rum, men det är också en skildring av att färdas genom det svenska klassamhället, från barndomens Akalla till Dramtatiska högskolan på Östermalm i Stockholm. Om att höra hemma överallt och ingenstans och att ständigt bära på en skuld över att vara den som har lämnat de andra bakom sig. Om att ha en mamma som jobbar som mattant medan städarna på scenskolan har fått instruktioner om att inte tala med eleverna.

"Jag tänkte på städarna för jag tänkte att dom lika gärna kunnat vara mamma eller pappa. Moster eller farbror, eller mina bästa vänners föräldrar." 

"Jag tänkte på städarna för jag tänkte att dom lika gärna kunnat vara mamma eller pappa. Moster eller farbror, eller mina bästa vänners föräldrar." resonerar berättarjaget och pekar på det ironiska i att läsa 180 högskolepoäng, diskutera klass, genus och rasism men aldrig prata med städpersonalen. Och hur berättar man för dem på skolan att man har kompisar som har blivit skjutna?

Den långa titeln "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" ringar in huvudpersonens besatthet av rikedom och ständiga längtan efter ekonomiskt oberoende som endast präglar den som har vuxit upp under knappa förhållande. Allt medan de nya vännerna på scenskolan bor i bostadsrätter i innerstan och säger att de är fattiga och måste värma kaffet i mikrovågsungen för att spara pengar.

Evin Ahmad ställer en rad existentiella och filosofiska frågor och utforskar ämnen som klasstillhörighet, social koder och identitet. Hennes lyrik är rak och rättfram och kan till en början framstå somlite lite banal och enkel, men som med sin förmåga att aldrig veja för det som gör ont, vinner i längden.

När Evin Ahmad målmedvetet vecklar upp ett engagerande livsöde bit för bit i sin gestaltning av ett ungt berättarjags komplexitet och målmedvetenhet faller bitarna på plats och bildar en helhet som brinner. Inifrån och ut.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista