Porträtt på Hamza Yalcin.
Hamza Yalcin. Foto: Privat

PEN kräver att Hamza Yalcin släpps fri

Svenska PEN saknar övertygande bevisning
1:51 min

Yttrandefrihetsorganisationen PEN International uppmanar Spanien att villkorslöst och omedelbart frige den svensk-turkiske författaren Hamza Yalcin.

Yalcin greps på uppmaning av Turkiet för ett par veckor sedan under en semestervistelse i Barcelona.

Enligt Turkiet har Yalcin gjort sig skyldig till terrorbrott, men gripandet bryter mot Interpols regler, säger Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink:

- Turkiet har inte lagt fram övertygande bevisning, säger Åsbrink.

I förra veckan krävde också ett 40-tal svensk-kurdiska föreningar ett villkorslöst och omedelbart frigivande av Hamza Yalcin.

Yalcin har suttit fängslad sedan den 3 augusti, och kravet från PEN International kommer sedan den tysk-turkiske författaren Dogan Akhanli greps och frigavs under den gångna helgen.

På PEN International i London säger Laurens Hueting att det krävs en hel del enligt det internationella polissamarbetet Interpols regler för att ett land å ett annat lands vägnar ska kunna gripa en person som utövat sin yttrandefrihet.

- I det här fallet borde Spanien ha vägt in de turkiska myndigheternas allt sämre respekt för de mänskliga rättigheterna och sagt nej till Turkiets begäran, säger Hueting.

Här i Sverige säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundberg till SVT:s Kulturnyheterna att Sverige borde vara hårdare i tonen mot Turkiet och göra som Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde när det gäller Dogan Akhanli, nämligen kräva ett frigivande och att Turkiet inte ska missbruka Interpolsystemet.

Utrikesminister Margot Wallström avböjer en kommentar idag men UD är "djupt engagerat i frågan" säger hennes pressekreterare.

Också Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink tycker att Sverige ska arbeta för att Interpols regler inte ska missbrukas:

- Jag tycker att man ska generellt ska arbeta för att Interpol inte blir ett verktyg för stater som jagar meningsmotståndare.

Här skriver Hamza Yalcin själv om sin situation i Expressen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".