Den ryske regissören Kirill Serebrennikov greps idag av polisen.
Den ryske regissören Kirill Serebrennikov greps idag av polisen. Foto: Damir Yusupov

Rysk teaterregissör gripen

Ryske regissören Serebrennikov gripen
1:04 min

En av Rysslands mest kända och omstridda teaterregissörer greps idag av polisen. Regissören Kirill Serebrennikov anklagas för förskingring i stor skala, men många misstänker att orsaken är att han är politiskt misshaglig.

Kirill Serebrennikov förhördes redan i maj månad om en påstådd förskingringshistoria och hans hem utsattes för husrannsakan. Då kallades han som vittne men idag greps han av polisen, formellt misstänkt för att ha förskingrat en summa motsvarande nära tio miljoner kronor. Det är en avdelning inom ryska polisen som sysslar med speciellt grova brott som nu gett sig på Serebrennikov. Enligt polisen ska han ha förskingrat pengarna när han arbetade med ett projekt kallat Plattforma.

En domstol kommer att få avgöra om det finns tillräckliga skäl att häkta honom. Ytterligare tre personer är sedan tidigare häktade eller i husarrest i den här affären. Serebrennikov är en av den ryska teaterscenens mest framträdande regissörer, han är chef för teatern Gogol-Centr i Moskva och han har haft uppsättningar på bland annat Bolsjoj i Moskva och Marinskijteatern i Sankt Petersburg och andra teatrar, alltid med en kontroversiell ton.

Senast blev han omtalad i somras när Bolsjoj i sista stund stoppade hans uppsättning om den legendariske ryske dansaren Rudolf Nurejev, misstanken är att baletten i för stor uträckning uppehöll sig vid Nurejevs homosexuella kontakter för att falla myndigheterna i smaken.

Han har också deltagit i politiska oppositionsmanifestationer. Redan när Serebrennikov kallades till förhör i maj ledde det till protester från olika delar i kulturvärlden där man uppfattade förhören som ett sätt att trakassera och tysta en obekväm röst. När Serebrennikov nu gripits på allvar kommer kritiken förmodligen bara att öka.

 

Mer om Scen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".