Oscarsstatyett. Foto: AP/TT.
Strikta regler i Oscarskategorin bästa icke-engelskspråkiga film Foto: Jason DeCrow

Språkkravet gör "Borg" omöjlig som Sveriges Oscarsbidrag

Anna Serner: "Gudskelov föll två filmer bort..."
1:32 min

På onsdagseftermiddagen kommer det svenska Oscarsbidraget presenteras. De tuffa språkreglerna gör dock att två filmer redan kan räknas bort.

Missa inte Emma Engströms kommentar i P1 Kultur under artikeln.

Flera av årets Svenska filmer har nått internationell framgång i år. Bland annat Guldpalmsvinnaren "The Square" av Ruben Östlund och "Sameblod" av Amanda Kernell. Men reglerna för att godkännas som en kandidat i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film är strikta.


Filmen "Utopia" av Hassan Nazer, om en afghansk kvinna som reser till England för att inseminera sig, var Afghanistans Oscars-bidrag för två år sen. Men den blev diskvalificerad på grund av att det pratades för mycket engelska.

År 2006 skrevs språkreglerna om för de utländska filmerna. Tidigare krävdes att merparten av dialogen i tävlingsbidraget skulle vara på det egna landets språk. Men nu räcker det med att mer än hälften av dialogen är på ett annat språk än engelska.

I Ruben Östlunds "The Square" talar skådespelarna Elisabeth Moss och Dominic West engelska, men merparten av dialogen är på svenska, eller danska som huvudrollsinnehavaren Claes Bang pratar.

Däremot finns det andra svenska filmer som fallit bort som kandidater, just på grund av språkkravet. Det har underlättat för den svenska Oscars-kommittén som haft flera starka titlar att välja mellan i år. berättar Anna Serner, VD för Svenska filminstitutet.

– Gudskelov, så har vi två filmer som är så pass engelsk-språkliga att de inte kan tävla i kategorin för bästa utländska, eller icke-engelsk språkliga film, som den heter. Det är bland annat Borg, den har för mycket engelska och så är det "I Call him Morgan" om jazz trumpetaren Lee Morgan.

 

Relaterat

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".