Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs
1 av 3
Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges radio
Roger Mogert (S) kulturborgarråd
2 av 3
Roger Mogert (S) kulturborgarråd tycker att renoveringen har varit en rätt prioritering. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges radio
Tillbyggnaden är signerad Arkitekten Gert Wingårdh och konstnären Ingegerd Råman
3 av 3
Tillbyggnaden är signerad Arkitekten Gert Wingårdh och konstnären Ingegerd Råman. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges radio

Byggstart för "Liljevalchs +"

Nya Liljevalchs blir 139 miljoner dyrare än planerat
2:04 min

Renoveringen av Liljevalchs konsthall i Stockholm har blivit en utdragen och dyr process. Men nu är renoveringen i slutskedet och idag tas det första spadtaget i bygget av konsthallens nya tillbyggnad.

– Här var det tidigare en parkeringsplats, det var vår baksida. Men nu gör vi en tillbyggnad som förhoppningsvis blir som vår stora framsida, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs. 

Det blir en tre våningar hög byggnad i betong med ingjuta glaskroppar i fasaden, ritad och designad av arkitekten Gert wingårdh och glaskonstnären Ingegerd Råman.

"Liljevalchs +" blir konsthallens nya namn och får 2400 kvadratmeter extra yta, en ny entré och ett utbyggt café.

– Jag ser inga problem med att fylla det och även om det kanske inte blir mitt projekt så ser jag redan nu vad man skulle kunna fylla det med. Det gäller att köra lite svårare utställningar, men också publika utställningar. Göra den där pendlingen, eller rörelsen, mellan det mer lätta och svåra för att få in ett flöde, säger Mårten Castenfors.

Den nya utbyggda konsthallen förväntas kunna öppna våren 2020. Men den gamla, nyrenoverade delen, återinvigs redan i november med tre nya utställningar. Bland annat premiärvisas en film om kärlek av Svetlanda Aleksijevitj och Staffan Julén här.

Bygget har dragit ut på tiden eftersom renoveringen av det gamla huset blivit betydligt mer omfattande och dyrare än planerat. Nu väntas den totala slutnotan landa på 340 miljoner kronor - vilket är 139 miljoner kronor mer än planerat. Men Roger Mogert, socialdemokratiskt kulturborgarråd i Stockholm menar att renoveringen har varit en rätt prioritering.

– Sen är det ju alltid tråkigt när du får den här typen av kostnadsökningar. Man hittade en spricka i grunden och den typen av saker, det är ju ingenting man tycker om. Men det är ju klart att vi ska kunna satsa på kulturen i Stockholm. Det här kommer bli någonting väldigt positivt. Det kommer göra att man kan ha flera utställningar och man behöver inte stänga mellan utställningar, utan kan ha en permanent verksamhet på Liljevalchs, säger Roger Mogert. 

 

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".