Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION - LITTERATUR

Anonym sex och kronisk smärta i Jack Hildéns nya roman

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 07.00
Kristina Lindquist: "en slående skildring av att vara tagen i besittning"
2:16 min
Jack Hildén. Foto: Göran Segeholm.
Författaren Jack Hildén. Foto: Göran Segeholm.

I Jack Hildéns nya roman blir anonymt sex ett sätt att hantera ett liv i kronisk smärta. Kristina Lindquist har läst "God och opåverkad".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "God och opåverkad"
Författare: Jack Hildén

Har den blivit en egen genre nu - Tinderromanen? Med huvudpersoner som sveper över skärmen, nickar över ett glas vin och sedan går hem och har meningslöst sex. Detta posterotiska tillstånd har i sommar varit föremål för en rolig kulturdebatt, där författaren Malte Persson inledde med att undra hur litteraturen egentligen lyckas hantera en sexualiserad samtid.

Men vad är dessa dejtingappar mer än vanlig social infrastruktur? Snart kanske till och med förlagen slutar använda dem i lanseringen av böcker som faktiskt handlar om något annat, som Jack Hildéns nya roman "God och opåverkad". Boken är visserligen full av Tinderdejter och knapplösa knull, men i grunden är det här en historia om att leva med kronisk smärta som påtvingad identitet.

Isak har varit sjuk sedan barndomen, och hanterar denna invasion i jaget genom att klyva sig själv i två. En del av honom ska alltid vara ny, och det är där som främlingarna på Tinder kommer in och skapar mening - i en uppfriskande kontrast till den klassiska tomhet som ofta förmedlas i sådana scener.

Han skulle kunna leva så, framåtlutad i en bar med ett obekant ansikte framför sig. Gott och opåverkat, det är beskrivningen av Isaks allmäntillstånd i de journalanteckningar som återkommer i oregelbundna sjok boken igenom. Samplingarna av det säregna medicinska språket är nog tänkt att kunna ersätta gestaltning och på något sätt automatiskt skapa litteratur, men det greppet bär inte riktigt. Det gör däremot de passager där Hildén faktiskt beskriver sjukdomens väsen, som i skildringen av en koloskopi: "Slangen kändes knappt på vägen ut. Den gled som när ett djur föder. Redan innan den slunkit ur undrade jag om jag förlorat något, om jag liksom var förbrukad."

Jag önskar kanske att boken hade gått djupare in i den upplösning av jaget som Isak genomlever, snarare än att förlora sig i intriger och uppgörelser. Med detta sagt är "God och opåverkad" ändå en slående skildring av att vara tagen i besittning.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".