Faten Mahdi al-Hussaini
Faten Mahdi al-Hussaini ska lära sig om politik ny tv-serie från NRK Foto: Christian Breidlid/NRK

Programledare med hijab upprör norska tv-tittare

Anne Lagercrantz, SVT: "Fokus måste vara på innehållet"
2:10 min

NRK:s nya tv-serie har väckt starka reaktioner. Innan programmet ens haft premiär har NRK fått in flera tusen klagomål och anmälts till norska diskrimineringsombudsmannen.

I TV-serien "Faten tar valget" ska 22-åriga Faten Mahdi al-Hussaini träffa och intervjua politiker för att avgöra vilket parti som ska få hennes röst i det norska valet i september. Orsaken till de starka reaktioner är att hon bär den muslimska huvudduken hijab.

Programmet har premiär på torsdag nästa vecka men är redan nu det program som resulterat i näst flest anmälningar till NRK:s rådgivande organ, dit tittare kan vända sig med klagomål.

Framförallt har upprördheten handlat om att NRK nu tillåter en programledare att bära hijab, samtidigt som man för fyra år sedan förbjöd nyhetsankaret Siv Kristin Sællman att ha på sig sitt korssmycke i TV. Det har även gjort att NRK anmälts till norska diskrimineringsombudsmannen.

På social medier har kommentarerna om Faten Mahdi al-Hussaini och hennes hijab varit starka och hatiska. Vilket fått norska regeringspolitiker att reagera. Norges stadsminister, högerpolitikern Erna Solberg, fördömer i ett uttalande till NRK de hatiska inläggen på internet och uppmanar till respekt.

NRK:s chef Thor Germund Eriksen säger att NRK:S policy för religiös klädsel beror på programmets innehåll. För nyhetsuppläsare finns särskilda neutralitets-krav och varken hijab eller kors är tillåtet.

- Men på övriga programtid ska det verkliga livet synas och religiös mångfald synas. Det är en helt annan sak, säger Thor Germund Eriksen.

SVT har ungefär samma policy för sina medarbetare. Inga kors eller slöjor i nyhetssändningar men i övriga program finns inget förbud, säger Anne Lagercrantz, SVT:s divisionschef.

- Det är helt enkelt för att nyheter är komplext. Det är starka bilder, det är ljud och ett tätt informationsflöde. Och då måste fokus vara på innehållet, inte vad en programledare har på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".