Den amerikanske författaren Colson Whitehead
Colson Whitehead, författare till "Den underjordiska järvägen". Foto: Madeline Whitehead.

Colson Whitehead skriver storslaget om människors olika värde

Sandra Stiskalo recenserar Pulitzervinnaren "Den underjordiska järnvägen"
2:35 min

Den amerikanska författaren Colson Whitehead belönades i år med bland annat Pulitzerpriset för "Den underjordiska järnvägen". Nu ges romanen ut på svenska, och Sandra Stiskalo har läst .

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

 

Titel: Den underjordiska järnvägen
Författare:
Colson Whitehead
Översättare: Niclas Nilsson

Den underjordiska järnvägen var namnet på ett amerikanskt nätverk som under 1800-talet hjälpte slavar att fly från södern till nordstaterna. I Colson Whiteheads roman existerar den underjordiska järnvägen bokstavligen. Det är den som för Cora ut ur delstaten Georgia efter att hon rymt från bomullsplantagen hon föddes på. En utdragen död väntar om slavjägarna hinner ikapp henne, det vet hon, hon har själv tvingats beskåda de uppfinningsrika avrättningsmetoderna på plantagen.

I romanen "Den underjordiska järnvägen" avlöser fasorna varann. Den sanna ohyggligheten ligger i allmängiltigheten, som huvudpersonen Cora vid ett tillfälle själv konstaterar.

Det brutala våldet skildras på en rak och konkret prosa. Berättaren är närmast distanserad inför den vardagliga tortyren. Flyktens strapatser, däremot, berättas på ett fantastiskt sätt. Kapitlen har något av äldre äventyrsberättelse över sig. De påminner i sin medvetet övertydliga symbolik om Jonathans Swifts "Gullivers resor".

Författaren Colson Whiteheads berättartekniska bredd imponerar men som helhet är "Den underjordiska järnvägen" inte alltid enkel att förhålla sig. Det realistisk våldet lever kvar i mig som bilder när de sagolika sidorna tar vid. Texten kräver att läsaren är lyhörd och snabbt hänger sig åt stilens skiftningar - och - just det blir ibland ansträngande.

Men det är skildringen av det strukturella våldets, till synes, eviga konsekvenser som gör "Den underjordiska järnvägen" till en lysande roman. För trots att Cora flytt plantagen lever slaveriet kvar i henne. Piskorna och halsjärnen har visserligen bytts ut mot mer raffinerade bojor men fri blir hon inte. Frågan är om Coras flykt är förgäves. Existerar frihet för sådana som hon? Eller finns det människor som inte har några platser att fly till, bara platser att fly ifrån? Colson Whitehead har skrivit en alltigenom aktuell roman där människors olika värde framträder med smärtsam tydlighet.

Mer om Litteraturrecensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".