Utestället Trädgården under Skanstullsbron i Stockholm. Foto: Izabella Englund.
1 av 4
Utestället Trädgården under Skanstullsbron i Stockholm. Foto: Izabella Englund.
Så här såg det ut sedan på lördagen då "Förstaparkett" spelade på Trädgården i Stockholm. Foto: Berit Nygren/SR
2 av 4
Så här såg det ut sedan på lördagen då "Förstaparkett" spelade på Trädgården i Stockholm. Foto: Berit Nygren/SR
Frontfigur i kammarmusikgruppen Förstaparkett, pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen. Foto: Berit Nygren/SR.
3 av 4
Frontfigur i kammarmusikgruppen Förstaparkett, pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen. Foto: Foto: Berit Nygren/SR.
Några av dem i Förstaparkett. Fr v Guro Kleven Hagen, violinist, Christian Karlsen, dirigent, David Huang, pianist och Daniel Migdal, violinist. Foto: Berit Nygren/SR
4 av 4
Några av dem i Förstaparkett. Fr v Guro Kleven Hagen, violinist, Christian Karlsen, dirigent, David Huang, pianist och Daniel Migdal, violinist. Foto: Foto: Berit Nygren/SR.

Vivaldi till uteklubb i Stockholm

Pianisten David Huang: Tror att det kommer att passa väldigt bra.
2:53 min

De är unga och brinner för den klassiska musiken och vill att fler ska få upp öronen för den. Kommande lördag spelar kammarmusikgruppen Förstaparkett på klubben "Trädgården" under Skanstullsbron i Stockholm.

- Vi kommer att spela Vivaldis fyra årstider fast i en ny tappning av filmmusikkompositören Max Richter, säger frontfiguren i Förstaparkett pianisten David Huang och fortsätter:

- Det finns någon sorts poppig postminimalistisk ådra och vi tror att det kommer att passa väldigt bra på just den scenen vi ska framföra det på.

Det tror också Trädgårdens arrangör Maja Asperö:

- Det är ju ett dansmusikställe bland annat och vi bokar väldigt stora internationella DJ:s och i den världen är det väldigt populärt att ha med liveinslag av stråkar och instrument. Vi hoppas att den publiken som vi drar kommer att förstå att det här är nästa steg. Att mycket är hämtat från klassisk musik och att de inspireras och hittar någonting nytt, säger Asperö.

Det här projektet är ovanligt stort för att vara Förstaparkett.

Annars arrangerar de klubbar eller ger konserter i mindre ensembler men nu har de och Trädgården, med hjälp av en kvarts miljon kronor från Musikverket, kunnat samla en hel orkester med så många som ett 20-tal unga klassiska musiker, inklusive en harpist och litet elektronik.

Här i inslaget repeterar de verket "Vivaldi recomposed" av Max Richter, under ledning av Christian Karlsen och med Guro Kleven Hagen som solist på fiol.

Det första som de i Förstaparkett vill uppnå är att få spela riktigt bra musik tillsammans, och det andra att på ett avslappnat sätt förmedla konstmusik eller klassisk musik - eller vad man nu vill kalla det - till människor som vanligtvis inte går på klassiska konserter.

- Att framför allt vara ett alternativ till konserthusen för unga människor där de känner att de är på hemmaplan helt enkelt, och att det är vi som kommer till dem och inte tvärtom, säger David Huang.

Men tror du att det går att få folk i er egen ålder att lyssna mer på klassisk musik efter att ha hört det här?

- Ja absolut. Jag inte bara tror - jag vet att det går. Det handlar egentligen bara om att skapa ett sammanhang som känns relevant för en målgrupp som kanske har saknat just det sammanhanget, svarar Huang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".